Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Neberme Trumpa s rezervou

.marek Bartonek .mladi

Na Slovensku teraz riešime americkú politiku. Začalo to, keď sa starý Biden zakoktal v debate a Trump si z prebiehajúceho pokusu o jeho atentát spravil peknú fotku s krvácajúcim uchom a päsťou vo vzduchu. Taký je momentálny stav.

.mladí: Neberme Trumpa s rezervou SITA/AP Photo/Evan Vucci, File

nečudo, že sa na to zamerali všetky médiá – aktuality predsa hýbu svetom. V dôsledku toho Biden utŕžil z každej strany taký mediálny výprask, že bol donútený odstúpiť. Naopak Trump má teraz po atentáte imidž toho, ktorý vstal zo zeme odhodlaný bojovať ďalej. Je to ten kandidát, ktorého nedoháňa starecká demencia, ten hrdina, ktorý prežil, a v jednom z našich serióznych médií som sa dokonca dočítal, že by bol bezpečnejšia voľba pre svet ako Biden. Je to skutočne tak? 

Problém je, že pri naháňaní toho aktuálneho a šťavnatého nám môže uniknúť širší kontext a nie zas tak dávna minulosť.  Trump je vážna hrozba pre americkú demokraciu a jeho obväz na uchu na tom nič nemení. Na sobotnom republikánskom zraze na Floride prehlásil: „Kresťania, zdvihnite sa a príďte voliť. Len tentokrát. Potom už nebudete musieť. Za štyri roky už nebudete musieť, všetko bude vybavené a voliť už nebude potrebné, moji drahí kresťania.“ Viem, aká obhajoba bude nasledovať – tá, čo vždy. Je to Trump, treba to brať s rezervou, veď priame vyhrážky demokracii sú pre neho bežná sobota, ten toho narozpráva. Tak sa pozrime na jeho činy. 

trump sa pokúsil o štátny prevrat

Kým pri Bidenovi vznikajú opodstatnené otázky, či vôbec stál za rozhodnutiami svojej administratívy, pri Trumpovi vieme, aké rozhodnutia je ochotný bez mihnutia oka spraviť na vlastnú päsť. Napríklad, keď sa po prehre vo voľbách v roku 2020 pokúsil o prevrat. 

Všetci si pamätáme jeho verejné spochybňovanie volebných výsledkov, ale to je predsa iba špička ľadovca. Už menej si pripomíname fakt ( a na Slovensku takmer vôbec), že Trumpov tím zorganizoval republikánskych voliteľov zo siedmych štátov, aby zaslali viceprezidentovi Mikeovi Penceovi falošné hlasy, ktoré mal potom oficiálne podpísať miesto tých skutočných. 

Alebo na fakt, že keď Pence odmietol takto na Trumpovo požiadanie napľuť americkej demokracii do tváre, tak ten nahnal rozvášnený dav vo Washingtone poháňaný klamstvami o volebnom podvode priamo na Capitol, aby na viceprezidenta Pencea vytvorili ešte väčší tlak. To neboli obyčajné protesty, ktoré sa vymkli spod kontroly. Tá rabujúca banda bol len jeden z prostriedkov, ako zatlačiť na Pencea, aby mu pomohol zvrátiť výsledok volieb. Aby zúriaci dav nebol málo, Trump zároveň Penceovi povedal, že ministerstvo spravodlivosti našlo v priebehu volieb „vážne priestupky“.

 Samozrejme, to bola ďalšia lož. Ministerstvo spravodlivosti (DOJ) nikdy nič také oficiálne nepotvrdilo, ani keď ich o to požiadal sám Trump. Po tom, ako ho informovali, že nemôžu a ani neovplyvnia výsledky volieb, im odpovedal: „Proste povedzte, že voľby boli skorumpované a zvyšok nechajte na mňa a republikánskych kongresmanov“. 

Všetky tie reči o mŕtvych hlasoch a zmanipulovaných volebných automatoch neboli len obyčajné samoúčelové klamstvá. Týmito klamstvami sa Trump a jeho tím snažili presvedčiť voliteľov, ministrov, guvernérov, viceprezidenta Pencea a aj bežných ľudí v protestujúcom dave, aby zvrátili výsledky demokratických volieb. 

Nič z toho nie je môj názor. Sú to fakty z federálnej žaloby, ktorú schválila nezávislá veľká porota po tom, ako pred ňou pod prísahou vypovedali desiatky svedkov vrátane Mikea Pencea, Trumpových falošných voliteľov a mnohých republikánov, ktorí odmietli participovať na Trumpovom prevrate. 

Aby sme za tým spravili bodku – hlavný bod Trumpovej obhajoby ani nie je popretie vyššie uvedených faktov. Odvoláva sa na prezidentskú imunitu. Inými slovami, „stalo sa to, ale ja som si to mohol dovoliť.“

Trump nie je iba naivný narcistický klamár, je to podvodník, ktorý zradí vlastnú vlasť, aby sa udržal pri moci. Môžeme ho kľudne brať s rezervou, keď rozpráva o modelkách, svojich zostatkoch na účte alebo akokoľvek ventiluje svoje spasiteľské komplexy. Ale keď začne rozprávať o americkej demokracii a voľbách, je čas pozorne počúvať. 

trumpova imunita 

Ak ste si povedali, dobre, tak Trump môže mať rôzne protidemokratické chúťky a tendencie, ale veď tá americká demokracia je už inde ako tá naša, hádam dačo znesie. Povedzme si viac k tej prezidentskej imunite. Tá Trumpova obhajoba napokon obstála. Najprv nie, ale Trump sa odvolával, až kým sa prípad nedostal na Najvyšší súd, v ktorom väčšinu sudcov vymenoval on sám. Táto konzervatívna väčšina začiatkom júla rozhodla, že prezident Spojených štátov by mal mať absolútnu imunitu na všetko, čo vykoná zo svojej výhradnej právomoci. Prezident by sa vraj nemal počas svojho obdobia obávať robiť riskantné kroky. 

Na papieri to znie pekne, ale keď sa zamyslíme na viac ako 5 sekúnd, čo znamená absolútna imunita za výhradné rozhodnutia prezidenta, tak tu končí všetka sranda. Prezident USA môže exkluzívne napríklad podľa vlastného uváženia rozbiehať vyšetrovania FBI a ovládať armádne zložky. Sudkyňa Najvyššieho súdu Sotomayorová, jedna z trojice, ktorí hlasovali proti tomuto rozsudku, vo svojom zdôvodnení uvádza hrozivé príklady, ako môže nový (a vlastne aj súčasný) prezident s touto imunitou naložiť: „... Prikáže Navy Seals Tímu 6 zastreliť svojho politického rivala? Imúnny. Zorganizuje vojenský puč, aby sa udržal pri moci? Imúnny. Vezme úplatok výmenou za prezidentskú amnestiu? Imúnny, imúnny, imúnny.“ Sotomayorová to v zdôvodnení pomenovala jasne – v USA bol týmto nálezom prezident povýšený na kráľa nad zákonom. 

Tento rozsudok nejde nijak legislatívne zvrátiť, je to precedens Najvyššieho súdu. V tohtoročných amerických prezidentských voľbách teda nepôjde len o to, kto bude najbližšie štyri roky presadzovať v úrade nejakú svoju víziu a hodnoty. Prezidentské kreslo bolo podľa Najvyššej sudkyne povýšené na trón, a tieto voľby potenciálne rozhodnú, či si do neho sadne demokratka, alebo človek, ktorý už raz predviedol, že je ochotný falšovať certifikáty, klamať úrady a burcovať davy, len aby sa udržal pri moci. A vtedy ešte nevedel, že Najvyšší súd by mu dovolil zájsť aj oveľa ďalej...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite