Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Logika alternatívnych kolegov

.daniela Ivančáková .mladi

Akokoľvek nelogické sa môžu javiť vyjadrenia generátorov náhodných slov nesúvisiaco pospájaných do konšpirácií, vývoj anti-mainstreamovej logiky alternatívnych médií má určujúci element. Moc.

.mladí: Logika alternatívnych kolegov SITA/Milan Illík

nebolo to tak dávno, čo alternatívne média predstavovali romantizované novinárske kolektívy okolo umeleckých, zväčša ľavicových a progresívnych komunít. Kontrovali mainstream neustálym upozorňovaním na spoločenské neprávosti, dávali priestor lokálnym tvorcom alebo sa točili okolo záujmov subkultúr. Krátko po prelome milénií sa tento obraz začal meniť a v súčasnom mediálnom priestore sa z neho stalo čosi úplne odlišné. 

Akademici dokonca zvažovali pozmenenie pojmu „alternatíva“, ktorým sa dnes označujú neslávne-známe dezinformačné kanály. Ten sa nakoniec ale ponechal kvôli podobnostiam v úmysloch starých a nových typov alternatívy ako napríklad byť protiváhou mainstreamu. Tak sa z umeleckých a voľnomyšlienkárskych časopisov stali dezinformačné weby na čele s ľuďmi ako Martinka. S ľuďmi, ktorí sa paradoxne usilujú o limitovanie presne tých alternatívnych umeleckých vyjadrení, za ktoré ich mediálny predchodcovia bojovali. 

kľúč k úspechu

To, že sa alternatíve darí u nás, ale aj globálne, nie je len povestné ‘z pekla šťastie’. Spoločenská polarizácia v politických otázkach je znásobovaná funkciami sociálnych sietí a orientáciou novodobého žurnalizmu práve na tieto priestory. Objavuje sa fenomén nazývaný Media Capture, alebo teda stav, v ktorom sa zrážajú biznisové ciele Mety, ako zisk alebo udržanie si užívateľov, s rolami novinárstva, ako je objektivita či nezaujatosť. Teda napríklad, keďže je pre Facebook prospešné izolovať ľudí od akýchkoľvek odlišných názorov algoritmami, aby sa zefektívnili personalizované reklamy, objektívne správy sa len ťažko dostanú ku všetkým. Vďaka tomu sa alternatívne kanály tešia popularite; takéto izolovanie ľudí zjednodušuje kontakt s cieľovým publikom, ktoré je akosi automaticky danému alternatívnemu médiu algoritmami pridelené.

Pre takéto obmedzenie vplyvu mainstreamového novinárstva začal rozkvitať aj vzťah medzi populistickými, extrémistickými politikmi a alternatívnymi médiami. Získavanie si publika prostredníctvom mainstreamových médií už, s existenciou alternatívnych ampliónov na šírenie vyhranenejších názorov, nie je nutné. Teda napríklad, národní myslitelia z SNS už nepotrebujú na šírenie svojich ideí platformu liberálnej zberby zo SMEčka či Nka. Môžu svoje veľké objavy zdieľať napríklad prostredníctvom kanálu Infovojny priamo algoritmami-vyberanému publiku, ktoré hltá každú ich vetu. Infovojna zase na oplátku získava exkluzívny obsah, ktorý pritiahne zrak každého verného fanúšika SNS. 

Využitím Kritickej diskurzívnej analýzy som sa v mojej bakalárke zamerala na vývoj logiky (dnes už skrachovanej) legendy slovenskej alternatívnej scény. TV Slovan sa stal učebnicovým príkladom negatívnych dopadov Media Capture so svojim mimoriadne hlučným youtubovsko-facebookovským publikom. Ukázal ako to vyzerá, keď je hranica medzi extrémistickými politikmi a alternatívnymi novinármi neexistujúca.

prvá dáma slovenskej kultúry a bojovník proti WHO 

Alebo teda Martina a Peter, ako po úspešných voľbách prezvali TV Slovan. Názormi ježia chlpy mnohým, no podpora ich youtubového spravodajského kanálu, neskôr pseudovlogu je ešte desivejšia. Či už ide o prepracované konšpiračné teórie alebo nenávistné výlevy s nádychom poézie, pod príspevkami tohto alternatívneho kanálu sa vždy nájdu srdiečkami preplnené komentáre o dobre odvedenej práci. 

Okrem fujarovej znelky a 16 tisíc hrdých odoberateľov vás na tomto youtubovom kanáli určite potešia aj odborné vedecké rozhovory či overené informácie o tej zlej sexuálnej orientácií toho a toho významého človeka. Srdcová záležitosť však býva len jedna a v tomto prípade sa večne omieľanou témou stali rodiská všetkého zla - mainstreamové médiá. V naučenej poučke Denník N, SME, Aktuality… Denník N, SME, Aktuality… Denník N, SME, Aktuality, boli esami v rukáve na rezké odštartovanie či úderný záver videí. Analýza takýchto anti-mainstreamových diskurzov TV Slovanu v troch vymedzených obdobiach – pred parlamentnými voľbami 2023, po parlamentných voľbách a po návrhu o STVR – vykreslila veľmi zaujímavý vývoj logiky. 

keď dezinformátori ukazujú prstom

Pred voľbami sa objavovala najmä logika participácie, padali obvinenia o neobjektívnom prístupe a zdôrazňovala sa nutnosť protestu proti mainstreamovým médiám, ktoré „chcú nehanebne zrušiť a pošliapať alternatívu“. Zatiaľ čo Kotlár pobafkával z fajky a smutne krútil hlavou, Šimkovičová sa zahrala na malé, hnusnými-progresívcami-dobité dievčatko schúlené v kúte. Apelovali na davy, chytali sa každej slamky a zdôrazňovali, že aj oni sú len ľudia. A nutno dodať: vyšlo im to.

„Zatiaľ čo Kotlár pobafkával z fajky a smutne krútil hlavou, Šimkovičová sa zahrala na malé, hnusnými-progresívcami-dobité dievčatko schúlené v kúte.“ 

Získaná odvaha po úspešných voľbách sa pretavila do logík formovania proti-verejnej mienky, začali odvážnejšie ukazovať prstom na mainstream s obvineniami, že to oni sú tí skutoční dezinformátori, ktorí alternatívu len falošne obviňujú z dezinformátorstva. Prízvukovali hrozby a nebezpečenstvá, ktoré mainstream údajne predstavuje pre deti a mládež ale aj slovenskú kultúru, tradície či správne hodnoty. Slovné útoky sa stali priamejšími, z dobitého dievčatka sa stala princeznička so zdvihnutou bradou. 

V období po predstavení návrhu o zmene štruktúr a teda ževraj aj grafiky RTVS sa novonadobudnuté ego zo sladkastej chuti zákonodarnej moci ukázalo v kriticko-emancipačnej logike a ešte vyhrotenejších atakoch na mainstreamové média. Za sebavedomého pokriku „My tu urobíme poriadok!“ začali vyhrážky právnym obmedzovaním či dokonca rušením „liberálneho“ mainstreamu. Zároveň sa pozornosť začala sústrediť na odhaľovanie akejsi dezinformačnej konšpirácie, ktorá dohodou liberálnych politikov a mainstreamových médií šíri lži aby mohli Slovač kontrolovať, alebo čosi také. Ale veď teda, ako sa pán Kotlár nedávno vyjadril v súvislosti s falošnou, neexistujúcou pandémiou, o tom, čo sa vlastne stalo a kto je zodpovedný, sa porozprávame neskôr.

moc

Logika alternatívnych médií sa teda mení a vyvíja v akejsi paralele so získanou politickou mocou. Od septembra 2023 sa s ňou držia za ruky a poskakujú opakujúc neslušné, nezmyselné riekanky namierené proti mainstreamovým novinárom, liberálom, progresívcom, queer ľuďom, vedcom, umelcom, hercom, odborníkom, Rómom, medveďom a v podstate čomukoľvek, čo stretnú po ceste. Sú drzí a sebavedomí, veď napokon, podarilo sa im oklamať masy a dostať sa k moci pomocou dezinformácií a falošných obvinení. 

Zvykneme s priateľmi hrať takú hru, ktorá spočíva v odhadovaní či sú politici a iné celebritky alternatívnej scény skutočne hlúpi, alebo len oportunisti úmyselne šíriaci uletené názory, s ktorými sa možno v realite ani nestotožňujú. Počas skúmania diskurzu TV Slovanu sa ukázala veľmi jasná logická línia. Otázkou zostáva, ako sa tam dostala? 

daniela Ivančáková je členkou novovzniknutej mladej redakcie .týždňa a študentkou Mediálnych štúdií - Žurnalistiky na University of Groningen.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite