Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Fico omylom hovoril pravdivo a k veci

.marek Bartonek .mladi

Ficovi na včerajšom prejave stačilo jednoducho pripomenúť si Židovský kódex a historické hrôzy, ktoré po ňom nasledovali. Alebo ešte v tom lepšom prípade to mohol poňať ako príležitosť na zblíženie rozhádaného národa.

.mladí: Fico omylom hovoril pravdivo a k veci SITA/Jakub Julény

niečo na spôsob, že je jedno, či sme do urny hodili Fica či Šimečku a či odoberáme Kovačiča alebo Šrámovú, všetci spoločne by sme sa mali zhodnúť a posnažiť, aby nacizmus ostal vecou minulosti. 

Ficovi ale prídu takéto prejavy „patetické“ a rozhodol sa miesto toho robiť, čo mu ide najlepšie – zavádzať a polarizovať. Ironické však je, že touto cestou útokov sa nevydal len zbytočne, ale šiel akosi sám proti sebe. 

V prvom rade mu vadí, že po Ukrajine pobehujú krajne pravicové extrémistické jednotky a my to mlčky tolerujeme. Nemám čo namietať, má úplnú pravdu. Napríklad ruská neonacistická skupina Rusič, ktorú vedie neslávne známy nacista Alexey Milchakov, na Ukrajine vystrájala po boku ruských separatistov už v rokoch 2014 – 2015 a od začiatku ruskej invázie tam opäť pomáha páchať vojnové zločiny dodnes. 

Ďalej na Ukrajine od roku 2014 zabíjajú a znásilňujú krajne pravicoví „dobrovoľníci“ z Ruského imperiálneho hnutia (RIM), pre ktorých Ukrajina ako štát ani neexistuje, vidia ju iba ako súčasť ich vysneného „Nového ruského cárstva“. Ako teda povedal premiér Fico, mali by sme prestať mlčky tolerovať ako tieto neonacistické zoskupenia pobehujú po Ukrajine a teda okamžite pomôcť zatlačiť ich späť za hranice do Ruska.

Ďalej sa Ficovi nepáči, že na Slovensku berieme na príliš ľahkú váhu nadávky do fašistov. Opäť by som ho pochválil, ale mám dojem, že nemyslíme na to isté. Ja som si po tomto komentári okamžite spomenul na časy tzv. „koronafašizmu“, alebo tak nejak to jeho dnešní kolegovia v koalícií kedysi nazývali. Vtedy sa týmto slovom naozaj nešetrilo, napríklad Ľuboš Blaha rád rozprával o nejakom „očkovacom fašizme“. Alebo keď raz hlavný hygienik umožnil vstup do parlamentu poslancom pozitívnym na covid – 19, tak to Fico nazval „fašistické správanie Matovičovej vlády“. Myslím, že ak chce Fico navrátiť vážnosť a význam reálnym politologickým termínom, tak by mal začať na svojom brehu. 

A nakoniec bez irónie. Ak si chce Fico naozaj uctiť pamiatku obetí holokaustu činmi a nie „patetickými rečami“, ako sám povedal, mohol by miesto skúmania uniforiem na Ukrajinskom fronte spraviť niečo s istou ministerkou z jeho vlastnej vlády, ktorá na kameru rozpráva o ohrození bielej rasy cieleným pretlakom LGBT, akoby to vystrihla z manifestu strelca na Zámockej. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite