Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Peter Kotlár je horší než Smer

.marek Bartonek .mladi

Na rozdiel od poslancov z iných vládnych strán nedisponuje priemernou inteligenciou a nadpriemernými politickými zručnosťami. Nedokáže ani napáchať toľko priamej škody na slovenskom rozpočte a domácnostiach. Napriek tomu je Peter Kotlár, spolu s ďalšími kolegami z SNS, symptómom civilizačnej hrozby.

.mladí: Peter Kotlár je horší než Smer Lucia Ďuriš Nicholsonová

po tlačovke o neexistujúcom covide, ktorý do sveta vypustila Čína cez Ukrajinu, aby sa predali vakcíny plné nanotechnológií, ktoré skáču aj na nezaočkovaných, aby menili DNA a spôsobovali potraty, sa Kotlár plný zadosťučinenia oprie o rečnícky stolík a je pripravený hájiť ďalej svoju pravdu. Keď sa ho mladý novinár opýta, či mu neprekáža, že jeho „výskum“ sa opieral o blogové posty zahraničných sektárov a poisťovacích podvodníkov, zatiaľ čo skutočná odborná verejnosť sa len plieska po čele, Kotlár nahodí hravý úsmev a povie „Naozaj? A čo ak mám pravdu ja a nie všetci ostatní?“ 

Epistemológia je teória poznania. Zjednodušene, je to tá časť filozofie, ktorá sa otvára otázkou „ako vieš?“ Epistemická kríza nastáva vtedy, keď sa ako spoločnosť nevieme zhodnúť, ktoré odpovede na túto otázku sú uspokojivé. Píše sa to v Biblii, zjavilo sa mi to v sne, videl som to na videu, čítal som to na Infovojne... Ak sa nevieme zhodnúť, čo z toho je zdroj pravého poznania a čo nie, tak vzniká celkom nová úroveň krízy. 

Uprostred ekonomickej alebo politickej krízy sa najviac darí populistom, lebo tí predávajú ilúzie o tom, čo by mohlo byť. Mohla by byť diaľnica, mohli by byť tisíce až státisíce nových bytov, mohli by byť nové nemocnice a tak ďalej, veď to poznáme. Epistemická kríza je zákernejšia. Okrem populistov vychádzajú na svetlo aj bizarné stvorenia, ktorých ilúzie už nie sú o tom, čo by mohlo byť, ale o tom, čo bolo a čo sa práve deje. Kriticky mysliaca a zjednotená spoločnosť by ich vytlačila na okraj, ale ak všade panuje zmätenie, pochybnosti a dezorientácia, tak klesá dopyt po uváženej, podloženej pravde, ktorá aj tak vedie k ďalším otázkam a narastá dopyt po istote. Istote, s akou Kotlár prezentuje svoj zlepenec konšpiračných teórií, ktoré by nemohli byť pravdivé, ani keby boli, pretože si navzájom protirečia. 

Ich alternatívna realita, ktorú si spolu budujú, masovo naberá nových členov a majú už aj svojich alternatívnych odborníkov, ktorí sa spolu networkujú ako šialení. Pozrime sa napríklad na Kotlárov výskumný tím. Splnomocnený stratený prípad Kotlár. Apokalyptická sektárka, ktorá má okrem covidu silný názor aj na mimozemšťanov Soňa Peková. Dr. Fleming, ktorý sa nám na Kotlárovej tlačovke prihováral z obrazovky, dávno o celú svoju odbornú kredibilitu prišiel po svojich poisťovacích a poštových podvodoch, za ktoré bol právoplatne odsúdený a potrestaný. Vedecké žurnály už jeho práce publikovať nechcú, FDA (americká Food and Drug Administration) s ním nadobro zrušila všetku spoluprácu a tak mu už neostáva, ako hľadať magazíny a slovenských splnomocnencov, ktorí ho publikovať budú. Teda ak im povie a orazítkuje to čo chcú počuť. Stúpenci Kotlárovej reality tak môžu pokojne žiť bez akejkoľvek vonkajšej výzvy pre ich názory a presvedčenia. Majú vlastné zdroje, vlastné autority (právnické, medicínske aj politické). Pri budovaní svojej komunity majú navyše možnosti ako nikdy v histórií – na Facebooku dodnes fungujú zoznamky čisto pre neočkovaných. 

„Okrem populistov vychádzajú na svetlo aj bizarné stvorenia, ktorých ilúzie už nie sú o tom, čo by mohlo byť, ale o tom, čo bolo a čo sa práve deje.“ 

Spoločenská škoda, ktorú títo politici, lekári, právnici a iní konšpirační kariérnici spôsobia, bude nevyčísliteľná. Konšpiračné teórie o Billovom Gatesovom diabolskom pláne preriediť svetovú populáciu vakcínami môžu veľmi rýchlo vyústiť do návratu epidémií, ktoré ju preriedia naozaj. Konšpirovanie o menšine, ktorá si prežila holokaust, že chce zvrhnúť „bielu rasu“ pretlakom iných menšín, ktoré si tiež prežili holokaust, môže rýchlo viesť k opakovaniu histórie. Samoúčelné spochybňovanie demokratických volieb môže viesť k tomu, že ďalšie voľby už buď nebudú demokratické, alebo nebudú vôbec. 

Aj keby nedošlo ku žiadnym katastrofickým scenárom, tak bude prakticky nemožné riešiť akýkoľvek reálny problém. Ako spravovať krajinu v čase pandémie, keď jej značná časť ani neverí, že daný vírus existuje? Ukážete im umierajúcich ľudí na pľúcnych ventilátoroch? Dozviete sa, že problém bude asi v tých ventilátoroch. Spravíte očkovaciu kampaň? Dobre, ale čakajte ešte silnejšiu antikampaň, pretože kým vy vychádzate z nejakej objektívnej vedy a reality, na druhej strane sa fantázií medze nekladú - vakcíny budú obsahovať mikrožiletky, čipy, nanotechnológie a spike proteín. Takto to jednoducho nejde. Ak sa nezhodneme na základnej realite, nemôžeme sa rozprávať o riešeniach. Epistemická kríza okrem vytvárania nových problémov aj paralyzuje a búra všetko užitočné. Koniec koncov, keby nespôsobovala žiadne väčšie škody, Rusi by neliali toľko financií a úsilia na jej údržbu. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite