Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Šimkovičová na jachte, legislatívna smršť v Národnej rade

.martin Horička .názory

Pellegrini ide do paláca, ale kto ho nahradí v parlamente? Poslanci schválili ďalšie kontroverzné zákony. Fond na podporu umenia definitívne ovládne koalícia. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa stratila, ale našťastie sa hneď aj objavila – na jachte.

Martin Horička

zatiaľ čo bývalý predseda parlamentu putuje do Prezidentského paláca, stále sa nevie, kto ho nahradí na čele Národnej rady. Toto miesto podľa koaličnej zmluvy patrí Hlasu, ale tlačí sa sem aj Andrej Danko. Konečné rozhodnutie malo padnúť po eurovoľbách, ale koalícia sa nedohodla a parlament tak dostane nového šéfa až po letných prázdninách. Dankove ambície nestlmil ani volebný debakel SNS. Skôr naopak – to, že je medzi ľuďmi nepopulárny, ho ešte viac motivuje. Zdravý úsudok za tým nehľadajte. U Andreja Danka nikdy.

Tento týždeň sa začala posledná schôdza parlamentu pred letom. Koalícia ju chce využiť, aby v zrýchlenom režime poschvaľovala čo možno najviac svojich kontroverzných zákonov. K žiadnej sebareflexii u jej poslancov nedošlo ani po prehratých eurovoľbách. Legislatívna smršť pokračuje ďalej. A všetko sa to deje – ako inak – v zrýchlenom konaní. 

Mimovládna organizácia Via Iuris prišla s analýzou, z ktorej vyplynulo, že súčasná vláda schválila takmer 60 % všetkých svojich zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Za prvých 7 mesiacov sa koaliční poslanci rozhodli obísť legislatívny proces pri väčšine zákonov. Pritom jeho skrátenie by malo mať svoj dôvod a malo by sa používať iba v krajnom prípade. Takto často neskracovala legislatívny proces ani Matovičova vláda počas pandémie, keď si to situácia – dovtedy celkom bezprecedentná – naozaj vyžadovala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite