Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Hlava lepšia ako štát

.štefan Hríb .názory .téma

Zvolenie Zuzany Čaputovej bolo prekvapujúce. Ale jej päťročné pôsobenie prekvapením nebolo – aspoň pre tých, ktorí poznali jej celoživotné presvedčenie, že sloboda, zákon a pravidlá stoja vždy nad momentálnymi zámermi moci.

Štefan Hríb

favoritom prezidentských volieb v roku 2019 bol Robert Mistrík. Kandidát koalície Maroš Šefčovič bol príliš umelý a po masových protestoch proti unesenému štátu úplne nezvoliteľný, takže opozičný kandidát z tábora SaS to mal takmer isté. Lenže stalo sa niečo nečakané – opoziční voliči neprijali rozohranú manipuláciu o vzdaní sa všetkých v prospech pána Mistríka, naopak, po viacerých verejných vystúpeniach všetkých kandidátov sa začali prikláňať k úprimnejšiemu a ľudskejšiemu svetu dovtedy menej známej „právničky z Pezinka“. A priklonili sa až tak, že keď už bolo zrejmé, že do druhého kola postúpi ona, vzdával sa napokon pán Mistrík.

Druhé kolo bolo potom už len formalitou, doba aj povaha oboch finalistov priali zvoleniu prvej ženy do funkcie hlavy štátu. A hoci to na jej inaugurácii niesli dlhoroční technológovia moci viditeľne ťažko, Zuzana Čaputová bola po Andrejovi Kiskovi ďalšou zaujímavou prezidentkou, o ktorej rozhodli milióny voličov, a nie oni.

od nádeje k vláde zmaru

Po protikorupčných zhromaždeniach, po vražde novinára a jeho snúbenice, po námestiach Za slušné Slovensko a po odhalení, že Slovensko fungovalo ako korupčný nástroj vyvolených na moc a zdroje, bolo zvolenie Zuzany Čaputovej v roku 2019 logickým pokračovaním meniacej sa nálady väčšiny spoločnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite