Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Líderky novej éry

.marína Gálisová .názory .téma

Boli časy, keď silné političky v povedomí ľudí zastupovala najmä železná Margaret Thatcher. Potom prišla éra Angely Merkelovej. Po nich to chvíľu vyzeralo, že opraty v európskej politike opäť preberajú muži.

Marína Gálisová

ale nebolo to celkom tak. Sever a východ dal svetu političky ako Sanna Marin, Kaja Kallas, Maia Sandu. Tri pozoruhodné ženy, líderky nového typu pre nebezpečnú éru. Osobnosti, ktoré pripomenuli svetu, že aj z malých a zdanlivo menej dôležitých krajín môžu prísť závažné lekcie o povahe politiky a sile v najťažších časoch. Zuzana Čaputová sa často spomínala jedným dychom s nimi.

Ani náhodou nemali spoločné len to, že sú ženy. Spájal ich zmysel pre kľúčové hodnoty a službu. V politike nie sú bezchybné, ale to, čo presadzujú, je nad straníckymi líniami aj detailmi osobnostnej výbavy.

sanna Marin a finálne vzopätie Fínska

Sanna Marin má tridsaťosem rokov a fínskou premiérkou sa stala ako tridsaťštyriročná v roku 2019. Sociálna demokratka vtedy nedoviedla svoju stranu k víťazstvu, ale nastúpila po tom, čo z postu premiéra rezignoval Antti Rinne zo Strany stredu, ktorý sa dostal do paľby kritiky, že svojím konaním spôsobil protiprávne zníženie miezd pracovníkov fínskej pošty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite