Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na obranu Martiny Šimkovičovej

.martin Mojžiš .názory

Budú ju teraz haniť mnohí, čo liberálnu kávu sajú, a čo za dolár americký, národ náš iba haniť znajú. Neboj krásavica nič, ubránil ťa Sládkovič.

Martin Mojžiš

svetoznáma báseň Andreja Sládkoviča Nehaňte ľud môj je zjavne orientovaná na vynikajúcu budúcnosť národa slovenského. Až doteraz však nebolo celkom jasné, ktorá časť Sládkovičovej budúcnosti a našej minulosti to vlastne mala byť. Teraz sa to však začína vyjasňovať.

Bez snahy miešať sa do remesla literárnym vedcom (nejde totiž o žiadnu snahu, ale o evidentné miešanie sa) ponúkame v svetle najnovších udalostí najnovšiu intrepretáciu tejto básne založenú na nasledovnom fakte: Pod pojmom ľud myslel Sládkovič ani nie tak celý slovenský národ ako skôr jednu jeho predstaviteľku – slovenskú národnú ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú – a jej kolegov. Dobre, nie je to celkom fakt, ale je to názor, a tie majú rovnaké ľudské práva ako fakty. 

Už prvé verše celkom jasne poukazujú, koho mal básnik na mysli (poznámka redakcie: pod pojmom vek treba rozumieť vzhľad, nie vek – tu sme v poézii, nie na vedeckej konferencii)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite