Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v parlamente: Koniec sezóny a nezávislej kultúry

.martin Horička .názory

Koalícia ovládla už aj Audiovizuálny fond. Ministerstvo kultúry bude po novom diktovať, aké filmy sa smú a aké nesmú točiť. Parlamentná sezóna sa skončila schválením viacerých kontroverzných zákonov.

Martin Horička

vláda si na poslednej schôdzi parlamentu nechala odhlasovať viaceré sporné zákony. Všetko navyše prebehlo v zrýchlenom režime, poslanci sa totiž ponáhľali na letné dovolenky. Rozprava k správe verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského ich nezaujímala, tak ju nasilu skrátili. Predčasne domov poslali aj komisára pre deti, komisárku na ochranu oznamovateľov či komisárku pre osoby so zdravotným postihnutím. Nedá sa tomu ani veľmi čudovať, leto udrelo plnou silou a hradný kopec zasiahli prudké horúčavy. Správy komisárov si koaliční poslanci radšej (ne)vypočujú počas chladnejšieho septembra. 

No presadiť všetky svoje sporné zákony stihli – aj tie však museli odhlasovať v superrýchlom režime. Schválený bol napríklad tzv. „lex atentát“; Robert Fico sa tak z maródky vráti s doživotným platom a šoférom. Okrem toho sa, ako už je dobre známe, obmedzia aj demonštrácie občanov. Amnesty International upozornilo, že sa tým obmedzí ich zhromaždovacie právo. „Je síce pravda, že vláda urobila v návrhu zákona po širokej kritike od nás a ďalších organizácií či inštitúcií zmeny,“ uvádza riaditeľ Amnesty Rado Sloboda, „tie sú však ohromne nedostatočné a nemenia drastickosť zásahu do ľudských práv, ktorý tento zákon predstavuje.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite