Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Sloboda v Československu, v Moskve – a vo Washingtone?

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Rok 1950 bol v ČSR strašný, no Rádio Slobodná Európa doň odvysielala dobrú správu pre slobodu. Neskôr, v roku 1989, dorazil do Sovietskeho zväzu Mierový festival: explózia západnej slobody, rockandrollu, hedonizmu, radosti zo života. Prvého júla tohto roka však z Washingtonu neprišla dobrá správa pre slobodu.

Marína Gálisová

leto roku 1950: „slobodka“ v Československu

Štvrtého júla roku 1950 sa začalo vysielanie Rádia Slobodná Európa pre vtedajšiu Československú republiku – totalitný štát, kde sme mnohí prišli na svet a museli vyrastať. V lete, v americký Deň nezávislosti, dostalo Sovietmi kontrolované komunistické Československo dar: základ svojej budúcej slobody. Iste, studenú vojnu vybojoval Ronald Reagan pretekmi v zbrojení, jeho spojenkyňa Margaret Thatcher vytrvalým presadzovaním slobody jednotlivca a tvrdým vyjednávaním so sovietskymi predstaviteľmi, a v duchovnej oblasti Ján Pavol II., poľský pápež, dnes svätec, ktorý povedal zdanlivo jemne, a predsa burácavo „Nebojte sa!“ Ale mysle a srdcia ľudí si získala „slobodka“. Urobila to pravdivými informáciami, udržiavaním kontaktov medzi emigrantmi a ich starou vlasťou a živením nádeje, že nesloboda nemôže vyhrať. Rok 1950 bol v ČSR strašný. Slobodná Európa doň odvysielala dobrú správu pre slobodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite