Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Prvá sezóna – vláda všetko odkryla

.štefan Hríb .názory .politika

Nemalo vraj ísť ani o vládu pomsty, ani o koalíciu, ktorá vytrhne Slovensko zo slobodného sveta. Už prvá sezóna ale znovu ukázala, že slová nič neznamenajú – prišla aj pomsta, aj faktický rozchod so slobodným svetom.

Štefan Hríb

po voľbách 2020 sa lídri Smeru chystali na únik. Časť unikla do Hlasu, zvyšok uvažoval o konci politickej kariéry a spôsobe, ako si v bezpečí užiť to, čo z politiky získali (a páni Stromček, Glváč či Počiatek ten spôsob našli). Smer bol fatálne oslabený, z ťažkých váh v ňom napokon ostal len samotný predseda (takže neskorším ministrom zahraničných vecí sa mohol stať už aj pán Blanár). Strana síce pokračovala, ale bol v tom skôr boj o vlastné imunity a slobodu než zámer vrátiť sa niekedy do vlády. Pánom Kaliňákovi a Gašparovi bolo ešte aj rok či dva po voľbách 2020 úplne jasné, že pre svoje kauzy vo verejnom živote skončili, pričom aj samotný predseda Smeru už uvažoval týmto smerom.

Z dnešného pohľadu je zaujímavé, že ešte aj keď sa pre pubertálne správanie Matovičovej koalície obnovili šance Smeru (a Hlasu) na návrat, mená Kaliňák a Gašpar spomínal Smer stále len v súvislosti s ich obranou pred stíhaniami, nie smerom k budúcej kandidátke. V tomto panoval istý realizmus.

Dnes je pán Kaliňák ministrom obrany, pán Gašpar podpredsedom parlamentu a jeho syn vedie tajnú službu, a prešlo to tak hladko, že to ani v Smere nečakali. Taká je však logika zlyhania bývalej ústavnej väčšiny. Len vďaka nej mohol aj personálne vynulovaný Smer vyhrať voľby. A len vďaka nej sa mohol s pomocou Hlasu a pozliepaného extrému (aj keď, čo dnes nie je extrém?) vrátiť presne k tomu spôsobu spravovania štátu, aký pred rokom 2020 vyvolal obrovský celospoločenský pohyb. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite