Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok kontroverzných zákonov. Beztrestnosť pre „našich ľudí“, ovládnutie verejnoprávnych médií a (ne)kultúrna politika koalície

.martin Horička .názory .politika

Končí sa parlamentná sezóna a poslancov čakajú letné prázdniny. Je preto vhodný čas pripomenúť si tie najkontroverznejšie zákony, ktoré vláda za posledný rok presadila.

Martin Horička

trestný zákon za beztrestnosť

Prvá oblasť verejného života, ktorú sa rozhodla vládna koalícia „reformovať“, bolo postihovanie korupcie. Prvotným legislatívnym cieľom Ficovej vlády sa tak stalo zníženie výšky trestov za korupčné delikty a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý korupciu stíhal. Novelu Trestného zákona schválila vláda už 6. decembra a následne posunula do parlamentu, aby ju čo najrýchlejšie odobrili aj poslanci Národnej rady. Tí nakoniec novelu kvôli odporu verejnosti a opozície schválili až 8. februára.

Prezidentka Zuzana Čaputová zákon podpísala, aby ho stihla ešte pred jeho účinnosťou napadnúť na Ústavnom súde. Táto stratégia sa ukázala ako úspešná, hoci len čiastočne. Sudcovia expresne rozhodli o pozastavení účinnosti novely – s výnimkou zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten preto 20. marca zanikol, vďaka čomu sa koalícia nadobro zbavila aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite