Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďalšie legislatívne smeti a smetiari nikde

.juraj Petrovič .názory

Počas 31 rokov existencie štátu si slovenské vlády zvykli prijímať zákony, ktoré vyhovovali stranám v nich zúčastneným a ich politickým, či biznisovým sponzorom, Vznikla tak legislatívna čierna skládka, plná účelových zákonov a zmien ústavy. Skládka sa postupom času stále zväčšuje, smetiari ale nikde.

Juraj Petrovič

najnovšie si vládna koalícia odhlasovala zmeny zákona o verejnom obstarávaní, ktoré sa nedajú nazvať inak ako „lex Jánošík“. Akurát, že títo Jánošíci budú z verejného brať a sebe dávať.

Okrem zákonov sa týmto spôsobom správajú všetky vlády aj štátnym inštitúciám a orgánom štátnej správy.

Klasickým prípadom, o ktorom sme opakovane hovorili aj v našom podcaste, je inštitút generálneho prokurátora. Prvú serióznu diskusiu k zmene stalinskej prokuratúry na štátne zastupiteľstvo českého či nemeckého typu otvoril svojim návrhom reformy súdnictva ešte v roku 2006 dnes už bohužiaľ nebohý Ernest Valko. S ňou prišiel pôvodne do SDKÚ a ponúkol ju strane ako programový dokument výmenou za post na kandidátke. Mikuláš Dzurinda sa najprv tváril, že je nadšený, no neskôr zrazu zistil, že v SDKÚ sú na miesta na kandidátke vlastne akési primárky a Ernest Valko ostal mimo. Publikoval teda svoj návrh a prebehla k nemu aj diskusia, ktorej sa zúčastnil aj neskorší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. 

Výsledkom ale bolo, že ani Dzurindova SDKÚ nebola ochotná a schopná túto zmenu zrealizovať. Prečo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite