Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzske voľby sa skončili patom. Macron sa ocitol medzi dvoma extrémami

.martin Horička .názory

Výsledky parlamentných volieb vo Francúzsku sú prekvapením, aj keď nie veľkým. Posilnila krajná ľavica a pravica, zatiaľ čo Macronovi centristi utrpeli porážku. Ale menšiu, ako sa všeobecne očakávalo.

Martin Horička

o týchto francúzskych parlamentných voľbách sa hovorilo ako o tých najdôležitejších za posledné desaťročia. Takými nepochybne aj boli. Prezident Emmanuel Macron ich vypísaním veľa riskoval a risk sa mu nevyplatil. Jeho pôvodný kalkul, že v druhom kole volieb sa všetci spoja proti radikálnemu Národnému združeniu, bol správny. No nesprávny bol predpoklad, že si voliči vyberú „z nutnosti“ jeho centristickú stranu. Vybrali si radšej radikálnu ľavicu.

Opäť sa tak potvrdil v posledných rokoch stále očividnejší trend. Francúzska politika je rozdelená na tri bloky: Macronových centristov a pravicových a ľavicových radikálov. Zároveň sa potvrdili aj výsledky eurovolieb – krajne pravicové Národné združenie je v krajine zďaleka najpopulárnejšou stranou.

Ale zatiaľ čo v eurovoľbách si Francúzi volia poslancov pomerným spôsobom, v tých parlamentných väčšinovým. Inak povedané – pravicový blok získal podľa odhadov najviac hlasov, ale počtom poslancov skončil až na treťom mieste. Ak sa pozrieme na celkový počet poslancov, v novom parlamente bude mať ľavica zhruba 182 poslancov, centristi 168 a pravica cez 140.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite