Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Rozhodnutie storočia

.štefan Hríb .názory .editoriál

Slobodný svet je od konca druhej svetovej vojny v bezpečí. Ale nie preto, že by nemal nepriateľov. Preto, že sa našli osvietení lídri, ktorí pred 75 rokmi uzavreli zmluvu o spojenectve. Lebo NATO je dohoda spojencov, ktorá zmenila svet.

Štefan Hríb

pred 75 rokmi sa svet spamätával z dvoch tragických vojen. Nacizmus bol vtedy porazený, komunizmus ešte nie. Aj preto sa lídri slobodného sveta dohodli, že svojim nepriateľom budú čeliť spoločne. Založenie NATO nebola iniciatíva zbrojárov, ako by to chceli vidieť radikálni ľavičiari, a nebola to ani ďalšia imperiálna myšlienka Ameriky, ako to tvrdia popierači histórie. 

NATO vzniklo, pretože slobodný svet videl hrôzy svetových vojen a pochopil, že len spojenectvom sa dokáže vyhnúť ich opakovaniu. Len preto žije Západ dodnes v mieri. A len preto mohol zažiť 75 rokov bezprecedentnej prosperity a rozvoja, vďaka ktorým sa celý svet posunul výrazne dopredu. Celý svet vrátane Číny, Ázie a Afriky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite