Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpovho kandidáta na viceprezidenta ženie dopredu trauma

.marína Gálisová .názory

Obrazy vyhrávajú voľby. Ak je to vždy tak, tie americké má Donald Trump už vo vrecku. Čnel totiž spomedzi ochrankárov s päsťou ako Socha slobody – ten, ktorý sotva môže mať od slobody ďalej. Ale je to vždy tak?

Marína Gálisová

veľmi často áno. Dá sa namietnuť, že voľby nevyhrávajú obrazy, ale príbehy, no obrazy sú zhustené príbehy a vďaka tomu v kritických okamihoch zvyčajne tromfnú príbehy v texte. Treba sa teda po fotkách Trumpa s krvavým uchom, zaťatou päsťou a americkou zástavou nad hlavou zmieriť s tým, že Trump voľby vyhrá?

Jedna šanca tu je – prebiť jeden obraz druhým. Lebo pri extrémne zrýchlenom toku informácií obrazy vo vedomí aj veľmi rýchlo blednú. Dnes sa s ikonickými fotkami trhá vrece a do roka je z nich zväčša len kompost na recykláciu. Otázka však neznie, či fotku Donalda Trumpa postihne ten istý osud do roka, pretože vtedy už bude neskoro, ak „the Donald“ aj vďaka tomuto záberu zasadne v Bielom dome a bude, ako sám povedal, „jeden deň diktátorom“. Tak čo s tým?

vymeniť Bidena je teraz ešte nutnejšie

Demokrati môžu prebiť jeden obraz druhým – ak vymenia Joea Bidena, na ktorého sa po osudnej televíznej debate s Trumpom nalepila aura porážky ako zlý vzduch. Joe Biden nepôsobí životaschopne; Donald Trump pôsobí po pokuse o atentát ako stelesnenie vitality – to evokuje zdvihnutá päsť a výkrik „Fight!“. Je jedno, že Donald Trump neprežil vďaka vitalite, ale šťastiu. Obrazy sú skrátka silné a bojovať sa dá proti nim iba obrazmi. O to je dnes nutnejšia výmena Joea Bidena – ak majú demokrati šancu, tak jedine túto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite