Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Mariana Jaslovského: Dnes to bude len o dobrých veciach

.marian Jaslovský .názory .názor

Zajtra idem na krátku dovolenku a potom ešte na jednu dlhšiu k rodine. Tak som si povedal, že napíšem len o dobrých veciach. Všetci cítime tú nutkavú potrebu vyhýbať sa zlu, aj keď po nás „chňápe“ na každom kroku.

Marian Jaslovský

boli sme v Pezinku

Pezinok je jedno z mojich srdcových miest a časom k nemu pribudla aj dlhoročná popoluška Modra. Nedávno sme boli v Pezinku. Zrekonštruovaný zámok je nádherný. Ten zámok si všetci pamätáme ako ruinu a my, trochu skôr narodení hudobníci, ako nahrávacie štúdio Opusu. Po revolúcii to bol smutný pohľad. Zámok zrenovoval Štefan Šimák s rodinou, ktorý predal svoj podiel na mediálnom impériu 7 plus a svoj život zasvätil reštaurovaniu stavby, zháňaniu nábytku, ktoré dediči rozvláčili po celej Európe, a pritom robil víno. Návšteva stojí za to.  Zbierka umeleckého skla je fascinujúca a to hovorím ako človek, ktorý bol nie tak dávno v mekke českého skla, severočeskom Crystal Valley. To pezinské by sa tam ani náhodou nestratilo a už len toto stojí za návštevu. Pezinčania si pochvaľujú, že fungovanie zámku mesto oživilo, a možno ste si všimli aj pozvánky na zámocké koncerty s vkusnou a zároveň ľudovou dramaturgiou, hlavne keď máte radi 80s. A pávy v Zámockom parku sú milý bonus.

bol som v Litomyšli

Modra má asi 10-tisíc obyvateľov. Toľko má aj Litomyšl, kde sa konal pri príležitosti Roku českej hudby, 200 rokov od narodenia Bedřicha Smetanu (a 140 rokov od jeho úmrtia) festival Smetanova Litomyšl v špeciálnej, výročnej štvortýždňovej verzii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite