Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokuratúra vs. štátne zastupiteľstvo – diskusia neexistuje

.juraj Petrovič .názory .téma

Mohlo by sa zdať, že úlohou opozície je len kriticky kontrolovať vládu. To je ale len časť práce kvalitnej opozície. Rovnako dôležité je pracovať na tom, čo chce opozícia robiť, keď nabudúce vyhrá voľby. Pretože na akékoľvek reformy bude mať po nástupe do vlády veľmi málo času. Rok, maximálne dva. Videli sme po roku 2020, ako vyzerá vláda nepripravených opozičných strán, ktoré predviedli ukážkové zlyhanie pri riadení krajiny. Čo by teda mala opozícia robiť? Ukážeme si to na príklade zmeny postavenia slovenskej generálnej prokuratúry.

Juraj Petrovič

začiatkom decembra 2020 predložil vtedajší poslanec SaS Alojz Baránik v parlamente pozmeňujúci návrh k novele ústavy, ktorým sa pokúsil otvoriť cestu k zmene generálnej prokuratúry na štátne zastupiteľstvo. Jeho návrh nepodporili ani všetci poslanci koalície. Dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila proti takémuto spôsobu zmeny sústavy ústavných orgánov. Ani nehovoriac o kriku vtedajšej opozície. 

Aj v našom redakčnom podcaste sme opakovane hovorili, že slovenská generálna prokuratúra je pre demokratický právny štát neprijateľná a mala by sa zmeniť na štátne zastupiteľstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite