Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčšia výmena väzňov medzi Ruskom a USA. Alsu, matka dvoch dcér, sa vracia do Prahy

.marína Gálisová .názory

Je to z minúty na minútu, nádej a modlitby sú stále úpenlivé, ale odznelo stanovisko Joea Bidena, že na slobodu sa z ruských väzení v rámci výmeny dostáva aj Alsu Kurmasheva. Previnila sa iba tým, že pricestovala z Prahy do Ruska za svojou starou chorou matkou.

Marína Gálisová

prebieha najväčšia výmena väzňov medzi Ruskom a USA od studenej vojny. Práve teraz, v týchto minútach a hodinách. Jej súčasťou je s najväčšou pravdepodobnosťou aj Alsu Kurmasheva, o ktorej sme písali, s ktorej manželom, Pavlom Butorinom, som tento rok sedela za jedným stolom a robili sme rozhovor plný emócií.

Alsu sa neprevinila ničím, len tým, že pricestovala z Prahy, kde dlhodobo žije, do Ruska za svojou starou chorou matkou. V Rusku ju zatkli, vyfabrikovali proti nej absurdné obvinenia, a odvtedy k nej nepustili nikoho z amerického konzulátu, hoci má okrem ruského občianstva aj to americké. 

„Dnešná správa o výmene väzňov, v ktorej figuruje aj meno Alsu Kurmasheva, priniesla úžasnú nádej.“

Vo väzení znášala fyzicky neľudské podmienky, psychologický teror a nekonečnú neistotu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite