Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kamala Harris si vybrala za kandidáta na viceprezidenta práve Tima Walza. Prečo?

.marína Gálisová .názory

Kamala Harris si vybrala svoju kampaňovú dvojku – kandidáta na viceprezidenta – z viacerých možností. Vo finále výberu zostali dve mená: Josh Shapiro a Tim Walz. Josh Shapiro, guvernér Pensylvánie, a Tim Walz, guvernér Minnesoty. Rozhodla sa pre Tima Walza.

Marína Gálisová

faktorov, ktoré ju ovplyvnili, bolo určite viac, nemalým môže byť Walzovo akčné angažovanie sa v kampani – práve Walz je autorom virálneho prívlastku weird, čudní, ktorým teraz na internete častujú demokrati republikánske duo Trump/Vance. A je to odkaz, že aj stará garda vie osloviť TikTok.

Dôležitejšie než kreativita bývalého učiteľa, ktorý už desaťročia pôsobí v politike, sú však zrejme iné dôvody.

Zhruba, ale nie presne v tomto poradí: Walz je guvernérom štátu, ktorý je potrebné získať. Walz je etnicky „bezpríznakový“ – na pohľad klasický „old white guy“, hoci má od mladistvej Kamaly len o rok viac, a tak môže pripomenúť stredovým voličom niečo z Bidena v jeho mladších rokoch. (To zároveň skrýva nevýhodu pre stranu, ktorá práve s námahou presvedčila jedného "old white guy", aby odstúpil z kampane, a teraz prichádza s niekým, kto vizuálne pôsobí skoro ako z tej istej generácie. Ale ak máme zostať pri výzore, tak Walz má ukážkovú imidž stredového, ba až konzervatívneho politika, čo môže byť stávkou na oslovenie nevyhranených, nezávislých a umiernených. )

Mimoriadnym tromfom je, že Walz môže pritiahnuť ku Kamale Harris hlasy mužov, čo je skupina voličov, u ktorej zatiaľ táto kandidátka nezaberá tak, ako je pre víťazstvo v prezidentských voľbách nutné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite