Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plné Námestie SNP protestovalo proti Šimkovičovej mordoru

.marian Jaslovský .boris Németh .názory

Na pódiu vystúpili Matej Drlička, odvolaný riaditeľ SND, Alexandra Kusá, bývalá riaditeľka SNG, a za kolektív galérie Veronika Nemcová.

Marian Jaslovský

nedlho po tom, čo sa ministerka kultúry so svojim Machalom vyhrážali v konšpiračnom kanáli Infovojna drakonickými pokutami pre každého, kto len pípne niečo proti ich totálnej deštrukcii kultúry, zaplnilo sa Námestie SNP ľuďmi, ktorí majú na rozdiel od nich kultúru radi a záleží im na nej. Koľko ich bolo, sa budú dohadovať, ale protestujúcich bolo úplne plné Námestie SNP – od Kamenného námestia až za pódium. Ide o prvý protest z dvoch za sebou idúcich. Tento organizovala platforma Otvorená kultúra, zahŕňajúca veľké množstvo kultúrnych organizácií, organizátormi zajtrajšieho mítingu je opozícia – PS a SAS. Zachytil som aj slová nevôle o tom, že prečo sa to vlastne takto triešti na nepolitický a politický protest, ale je dosť reálna šanca, že námestie naplnené dvakrát.

Boris Németh

Boris Németh

Boris Németh

Množstvo ľudí sa presunulo na SNP od Národného divadla, kde sa, symbolicky, protest začal. Moderoval ho Michal Hvorecký. Na pódiu vystúpili Matej Drlička, odvolaný riaditeľ SND, Alexandra Kusá, bývalá riaditeľka SNG a za kolektív galérie Veronika Nemcová, za SND prehovorila aj Jana Oľhová a zdôraznila že tu nejde o liberalizmus alebo konzervativizmus. Zastúpený bol štrajkový výbor RTVS, zakladateľ festivalu Konvergencie, hudobník Jozef Lupták, Zuzana Kronerová prečítala list od českých kolegov. 

Boris Németh

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite