Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Kursk v pamäti Putina i sveta

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Na bitku o Kursk z leta 1943 sú Rusi hrdí. Na to, čo sa deje v Kurskej oblasti v lete roku 2024, keď tam vstúpili ukrajinskí vojaci a obsadili stovky štvorcových kilometrov územia, hrdí byť nemôžu.

Marína Gálisová

kursk po prvý raz

Slovo Kursk rezonuje v ruskej historickej pamäti a aj v Putinovej – on je totiž posadnutý svojou šialenou interpretáciou dejín, kde je Rusko zároveň obeť i obávaný víťaz. Bitka o Kursk v ruských dejinách odkazuje na víťazný boj Červenej armády proti armáde nacistického Nemecka – od júla do augusta 1943 –, ktorý ovplyvnil výsledok konfliktu. 

Na bitku o Kursk z leta 1943 sú Rusi hrdí. Na to, čo sa deje v Kurskej oblasti v lete roku 2024, keď tam vstúpili ukrajinskí vojaci a obsadili stovky štvorcových kilometrov územia, hrdí byť nemôžu. Isteže, hlavne preto, že  Rusko je dnes jasný agresor, kým v roku 1943 sa agresii bránilo (i keď spočiatku pomohlo Nemecku rozkrájať inú obeť, Poľsko). Ale pre Putina a jeho kohortu je najzahanbujúcejšie to, ako dnešný Kursk obnažuje neschopnosť Ruska brániť vlastné územie a vlastných obyvateľov. Dodajme, isteže Rusko nemôže brániť svoje územie, keď ho zamestnáva napádanie Ukrajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite