Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Kuffa – slovenský Savonarola alebo skôr fanatický pomocník fašizácie Slovenska?

.juraj Petrovič .názory

Štefan Kuffa sa opäť raz opustil. Na predstavení Národného divadla Košice v Malej Frankovej sa, pobúrený obsahom hry rozhodol, že on bude ten, kto určí, kto môže a kto nemôže hru dopozerať. Pripomenul tak praktiky istého dominikánskeho mnícha, ktorý tiež mal pocit, že Florencia má fungovať podľa zásad jeho fanatického kresťanstva.

Juraj Petrovič

ako každý fanatik, aj Savonarola bol spočiatku úspešný. Jeho zápal a rétorické schopnosti mu umožnili skutočne na tri roky vytvoriť vo Florencii teokratický štát. Jeho Božie deti, niečo ako detská mravnostná polícia, prehľadávali aj súkromné domy a udávali majiteľov luxusných vecí, či tých, ktorých považovali za hriešnikov. Savonarolu po tom, čo okrem mravov začal mohutne kritizovať aj pápeža, obvinili z kacírstva a v roku 1498 upálili.

SITA/Jozef Jakubčo

Nevieme s istotou, či je Girolamo Savonarola naozaj vzorom pre Štefana Kuffu a jemu podobných fanatikov. Model správania je ale aj po piatich storočiach veľmi podobný. Presvedčenie, že môj pohľad na svet je ten jediný správny a všetci sa mu musia prispôsobiť, je rovnako nebezpečné a nezmyselné, ako bolo pred päťsto rokmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite