Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Martina Horičku: Běž domů, Ivane! August 1968, SNP a inkvizítor Štefan Kuffa

.martin Horička .názory ..týždeň

August 1968 aj Slovenské národné povstanie nám pripomínajú, že za slobodu a demokraciu musíme bojovať. A keď je treba, aj so zbraňou v ruke. Papalášske maniere inkvizítora Štefana Kuffu naberajú tragikomické rozmery. Exprezident Donald Trump začína byť zúfalý.

Martin Horička

dve výročia

V druhej polovici augusta slávime dve významné výročia. Jedno negatívne a jedno pozitívne. 21. augusta si pripomíname inváziu sovietskych vojsk do Československa; 29. augusta zase začiatok Slovenského národného povstania. Obe tieto výročia nám niečo hovoria o nás, našej spoločnosti, jej minulosti, ale aj budúcnosti. August 1968 nám pripomína, že imperiálne ambície Moskvy a spôsoby ich presadzovania sa v čase a priestore nemenia, zostávajú rovnaké. SNP je, naopak, sviatkom odvahy našich predkov a toho, že aj našinec sa vie proti neslobode a fašizmu postaviť. Ak je treba, aj so zbraňou v ruke. Pretože za slobodu a demokraciu treba bojovať neustále, v každej dobe. Nikdy nie je totiž samozrejmosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite