Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eugen Korda: Prečo sa nechcem osláv SNP zúčastniť

.eugen Korda .názory

Nikdy som o tom nepísal, ale dnes mi nedá. Slovenské národné povstanie poznačilo moju rodinu – rodinu Kordovcov z Vrútok. Neboli sme však jedinou rodinou s podobnou skúsenosťou. Takých boli na Slovensku stovky.

Eugen Korda

brat môjho otca, ktorý v povstaní bojoval, leží niekde zakopaný v zemi za slobodu, ktorej položil život. Nevieme, kde sú jeho pozostatky, nevieme kedy a ako zomrel.  Nevieme, či umieral opustený alebo ho niekto v posledných chvíľach držal za ruku. Nemáme mu kde priniesť kvety, zapáliť sviečku a pomodliť sa za jeho dušu. 

Ďalší brat môjho otca bol plukovník Slovenskej armády. Velil vojsku na južnom povstaleckom území. Domáci radi spomínali, ako sa zmenila situácia, keď k nim prišla regulárna Slovenská armáda a plukovník Saša, tak ho domáci volali, urobil prietrž bezbrehému vyčíňaniu partizánov. Po potlačení povstania ho Wermacht zajal a posledné dni vojny strávil v nemeckom lágri. Mal šťastie a prežil. Nič, ani šťastie, však netrvá večne. Komunisti ho odsúdili najprv na trest smrti a potom mu ho zmiernili na doživotie. Zomrel v Leopoldovskej väznici. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite