Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výročie SNP si STVR pripomenie vyhadzovaním schopných redaktorov

.eugen Korda .názory

Kedysi dávno som pracoval v Slovenskej televízii. Mnoho rokov som bol osvetľovač. Syn politického väzňa v tejto inštitúcii nemohol robiť nič iné.

Eugen Korda

krátko pred Nežnou revolúciou mi osvietený šéfredaktor Hlavnej redakcie vzdelávacích programov Ján Slovák ponúkol prácu. Dodnes som mu za to vďačný. Stal som sa teda redaktorom. Netrvalo to však dlho. Vďaka postojom k rozpadu Československa som patril k prvým osobám, ktorých ex-komunisti ešte stále ovládajúci televíziu vyhodili z práce. 

Bol medzi nimi aj úžasný redaktor a režisér Ján Fajnor. Ten sa nakoniec utrápil a zomrel: „Páni a dámy, či presnejšie povedané súdružky a súdruhovia, máte ho na svedomí, ak teda nejaké máte“. Jeden z vtedajších ničiteľov ľudských osudov a nezávislosti televízie dnes sedí vo väzení. Božie mlyny sa predsa len trochu rozhýbali. 

Potom som niekoľko rokov pracoval v televízii NOVA a do Slovenskej televízie som sa vrátil na pozvanie Richarda Rybníčka. Mojou úlohou bolo vybudovať investigatívnu redakciu. Dali sme jej názov Reportéri, ale aj odtiaľ som sa po odvysielaní relácie o Hedvige Malinovej na želanie Roberta Kaliňáka musel porúčať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite