Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Noví spojenci slobody, alebo prečo vláda prehrá

.štefan Hríb .názory .editoriál

Pred rokom 1989 to boli mnohí západní konzervatívci, ale aj mnohí slovenskí katolíci, kto rozoznal komunizmus ako kľúčový problém doby. Dnes je to naopak – nádej sveta je skôr v pani Harris a Slovenska skôr v liberáloch. Prečo?

Štefan Hríb

ak sa ktokoľvek opýta, kto zo slobodného sveta najviac prispel k pádu komunizmu, nedá sa obísť trojica Ronald Reagan, Margaret Thatcher a Ján Pavol II. Traja výrazní reprezentanti svetového konzervatívneho tábora nielenže nepodľahli ilúziám o socializme, oni sa najmä nezľakli postaviť sa „ríši zla“ aktívne na odpor, a to aj zoči-voči ruskému jadrovému arzenálu. A keďže sa opierali o realitu, zápas o slobodný svet vyhrali. 

Podobne to bolo u nás doma. Slovenskí katolíci boli najpočetnejšími odporcami husákovského režimu a Sviečková demonštrácia z roku 1988 bola najpočetnejším verejným vystúpením proti nemu. Skvelú rolu, samozrejme, zohrali aj liberálni disidenti, ochranári a intelektuáli, ktorí pri samotnom Novembri 1989 boli lídrami celej zmeny, ale rola odvážnych katolíkov vrátane mučeníkov, bola špeciálne na Slovensku nezastupiteľná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite