Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globsec: Musíme prestať pomáhať Ukrajine bojovať. Musíme jej pomôcť zvíťaziť!

.juraj Petrovič .názory .téma

Globsec Forum 2024 bolo devätnástym ročníkom renomovanej a dôležitej bezpečnostnej konferencie. Spolu s konferenciami v Mníchove a kanadskom Halifaxe predstavuje najdôležitejšie fórum, kde sa svetoví lídri, predstavitelia vlád a mienkotvorcovia stretávajú v neformálnom formáte. Ten umožňuje veci, ktoré sú na oficiálnych diplomatických stretnutiach vylúčené.

Juraj Petrovič

globsec bol napríklad v roku 2020 fórom, kde sa dohodla deeskalácia vzťahov medzi Tureckom a Gréckom. Oficiálne rokovania viazli, až neformálne stretnutia za zatvorenými dverami uvoľnili gordický uzol vzájomných vzťahov a došlo k dohode, ktorá bola nakoniec oznámená aj verejne v rámci konferencie. To, že kritici Globsecu nechápu dôležitosť takejto platformy, neprekvapí, nuansy diplomatickej práce sú im veľmi vzdialené. 

Globsecu sa podarila ešte jedna veľmi dôležitá vec – dostal hlas strednej Európy, aj slovenský hlas, do centra politického a diplomatického diania. Dodal mu váhu, o ktorej sme predtým mohli možno len snívať. Dosiahol, že názory predstaviteľov strednej a východnej Európy sú vnímané ako rovnocenné, dôležité a často veľmi cenné, vzhľadom na jedinečnú historickú skúsenosť krajín nášho regiónu. To, že tomu tak je, sme mohli vidieť aj na tohtoročnom Globsecu v Prahe. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite