Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globsec: Trochu pomôcť dejinám

.róbert Vass .komentáre .téma

Stojíme na devätnástej konferencii Globsec Forum. Stále si pamätám tú prvú, keď sme ju na univerzite založili. Bolo to v roku 2005 počas veľkej vlny rozširovania EÚ a NATO. Bola to oslava Európy – zjednotenej, slobodnej a mierovej.

boli sme presvedčení, že medzinárodné spoločenstvo ide v zásade správnym smerom. Demokracia bola silná, rozširovala sa, svetový poriadok bol silný a pevný ako nikdy predtým.

Dnešný svet vyzerá celkom inak. Búrka nie je len kdesi na obzore – blížime sa do epicentra hurikánu štvrtej kategórie. Od vojny, ktorú Rusko stále vedie proti Ukrajine, cez stredovýchodný konflikt až po populizmus a antidemokratické tendencie na domácej scéne, od využívania energetickej a ekonomickej previazanosti na boj až po technologickú revolúciu – táto búrka môže závažne poškodiť základy medzinárodného usporiadania, ktoré sme budovali celé desaťročia. 

Prevládajúci pocit je, že svet nejde správnym smerom. Nasledujúce tri dni by sme sa mali zaoberať touto témou a ja si dovolím navrhnúť tri oblasti, v ktorých môžeme dejinám trochu pomôcť. A som si istý, že počas tohto víkendu prídeme s mnohými ďalšími. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite