Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predá Fico Slovensko Číne výmenou za svoju beztrestnosť? Dovolia mu to klienti Smeru a opozícia?

.juraj Petrovič .názory

Európska komisia podľa agentúry Bloomberg uvažuje nad zastavením eurofondov pre Slovensko kvôli zmenám v trestnoprávnej štruktúre štátu. Konkrétne jej vadí zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ale aj zmena trestných kódexov a zrejme aj rušenie NAKA.

Juraj Petrovič

než ktorákoľvek krajina môže vstúpiť do Európskej únie, musí splniť mnohé požiadavky. Jednou z najsilnejších sú práve požiadavky na právny štát - zaručené základné ľudské práva, rovnováha moci a spôsob, akým štát bojuje so zlom, ktoré existuje všade - korupciou.

Slovensko nebolo výnimkou, a až záruky, že štát bude mať nielen snahu, ale aj inštitúcie, ktoré budú prenasledovať korupciu a jej páchateľov, pomohli tomu, že sme sa v roku 2004 stali členmi EÚ.

Únia sleduje kvalitu právneho štátu nielen v kandidátskych krajinách, ale aj u svojich členov. Tak prišlo na rad Maďarsko, ktorému boli kvôli zmenám ústavy načas úplne zablokované a potom krátené eurofondy. Rovnako tak Poľsko. 

Robert Fico si z nejakého dôvodu myslel, že ním vedená deštrukcia právneho štátu prebehne bez toho, aby si ju EÚ všimla. A keď zistil, že sa mýlil, hneď obvinil opozíciu, že žaluje v Bruseli. Pritom EÚ má zastúpenie na Slovensku, ktoré situáciu pozná z prvej ruky, nepotrebuje Ficových „žalobníkov“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite