Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa robí ruská propaganda za peniaze Západu

.marína Gálisová .názory

Humanizovať agresorov je vždy etický prešľap. No v časoch, ktoré sa snažia o citlivosť, sa preň dá nájsť za hrsť podporných argumentov a aj dosť naivného publika. Príklad? Uvedenie filmu Rusi vo vojne na festivale v Benátkach.

Marína Gálisová

anastasia Trofimova je pôvodom Ruska, narodená v Moskve. Ako mnohí iní mladí, schopní, ambiciózni Rusi, skúsila šťastie na Západe a Západ jej poskytol široké možnosti vzdelávania, najskôr na univerzite v Toronte, potom v Amsterdame.

Z Rusov, ktorým sa toto pošťastilo, si mnohí cenia nielen príležitosti západného sveta, ale aj slobodu západného sveta. Osobne takých poznám a potvrdzujem, že ich z Ruska vyhnala ozaj láska k slobode a nemožnosť naplniť ju v Rusku. 

Ale sú aj Rusi, ktorých z Ruska vyslala – náročky nepoviem vyhnala – láska k neslobode a možnosť škodiť Západu a jeho slobode priamo tam, kde je to najúčinnejšie: v západnom svete. K takým patrí aj Anastasia Trofimova, ktorej film Rusi vo vojne sa premietal na filmovom festivale v Benátkach. Vyvolal tam škandál – úplne oprávnene. Jeho úlohou je totiž humanizovať agresorov. A jeho metóda je veľmi rafinovaná – robí to prostredníctvom presne tých argumentov, ktoré používa západná spoločnosť, slobodná spoločnosť, na zvyšovanie svojej slobody a citlivosti. 

Photograph: PR Handout

Anastasia Trofimova tvrdí, že hlasy Rusov nie sú momentálne dostatočne počuť, a preto sa rozhodla nakrútiť film o ruských vojakoch na Ukrajine. Aby to mohla urobiť, pôsobila niekoľko mesiacov pri ruskej vojenskej jednotke – jednotke agresorov a okupantov – na ukrajinskom území. Nakrútila o tom film, v ktorom dáva týmto hlasom – hlasom agresorov a okupantov – vyniknúť. Zobrazuje u ruských vojakov ľudský rozmer, ich humor, sympatické i slabšie stránky, ale predovšetkým, robí z nich „len ľudí“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite