Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Monolity prirodzene praskajú — a táto koalícia ani nie je monolit

.marína Gálisová .názory .téma

Niektoré systémy vlády sú tým nestabilnejšie, čím viac navonok vyzerajú ako monolity. Ale neznamená to, že sú menej nebezpečné.

Marína Gálisová

príklady máme v dejinách. Sovietsky zväz dlho pôsobil ako sojuz nerušimyj, až kým sa nerozpadol. Vplyv na to malo dosť vonkajších faktorov – treba menovať preteky v zbrojení, ktoré rozbehla americká administratíva Ronalda Reagana, či vytrvalé vysielanie pravdivých informácií zo slobodného sveta za železnú oponu cez rádiá, ktoré komunisti nepravdivo označovali za štvavé.

No veľa faktorov, ktoré sojuz napokon rozrušili, bolo priamo v ňom, kde spôsobovali nestabilitu. K týmto faktorom patrila ekonomická slabosť a neschopnosť uspokojovať potreby občanov.  A po ničivých kvázi modernizačných kŕčoch budovania komunizmu, ktoré sprevádzali obete, prišla totálna nehybnosť a depresívne statické zaviaznutie, z ktorého bol pohľad na dynamicky žijúci, farebný, slobodný Západ o to väčšou frustráciou. A, samozrejme, svoju rolu zohrali výboje boľševického imperializmu – vojna v Afganistane pomohla systém doraziť.

Podstatné je, že po celý čas, čo Sovietsky zväz vnútorne praskal, darilo sa mu navonok vyzerať monolitne a hrozivo. Ozajstný rozsah vnútornej erózie, ktorá v systéme prebiehala, sa ukázal až v momente, keď spôsobila rozpad systému.

praskanie monolitov je prirodzené

Toto je dobré si pamätať: autokracie veľmi často trpia vnútornou eróziou, ktorú možno tušiť, už z princípu ju predpokladať, ale nemožno mať istotu, aká je skutočne rozsiahla. Preto je ťažké na ňu aj staviť akékoľvek stratégie. Keď sa Sovietsky zväz rozpadol, bolo až bolestne zjavné, že hoci sa  slobodný svet desaťročia na svojich vysokých školách a v think tankoch venoval tzv. kremľológii, toto v ich sylaboch nebolo. (Možno preto, že sa rozpadu monolitu takmer všetci báli.) 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite