Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Tomáša Zálešáka: Zneuctené obete, sfalšovaná realita

.tomáš Zálešák .názory .názor

Spomienky na vojnu a nacistické zločiny nebudú zdrojom poučenia, kým budú politicky zneužívané a ideologicky falšované. Zlí duchovia sa zatiaľ vracajú.

Tomáš Zálešák

nesvätá utáranosť 

9. september je u nás oficiálne Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Nedávno sme tu mali výročie SNP a medzitým (kto si na to spomenie?) aj deň, keď sa v Európe začala druhá svetová vojna. Pri týchto príležitostiach sa často pripomína, že nemáme mlčať. Ale čo ak hlavným problémom nie je práve mlčanie, ale skôr nehanebné táranie? 

Koľko len za tento krátky čas zaznelo zlorečených drístov skloňujúcich napr. fašizmus, nacizmus a ich slovné deriváty v súvislostiach priam neuveriteľných? A nie od hocikoho, ale od našich čelných predstaviteľov! Reč je dvojsečný dar. Môže nás povzniesť, no aj ponížiť pod úroveň nemého a nerozumného hoväda. A to práve tam, kde by namiesto nadmiery zbytočných slov bolo – aspoň niekedy – lepšie pietne mlčať.

„antifašisti“ idú!

Potom, čo si Robert Fico a Smer privlastnili SNP vo vlastnej dezinterpretácii, postarali sa o ďalšie „darčeky“ ku Dňu obetí holokaustu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite