Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Bratislave sa konala verejná diskusia pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu. Reč bola nielen o minulosti

.tomáš Zálešák .názory

16. septembra usporiadala občianska organizácia Karpatská platforma diskusiu v priestoroch Bratislavskej Starej radnice, nadväzujúcu na deň 9. septembra, ktorý je v Slovenskej republike pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia. Svoju účasť som si dovolil využiť na krátku reflexiu.

Tomáš Zálešák

karpatská platforma je medzinárodná mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave, ktorá počas svojho pomerne krátkeho pôsobenia od marca 2002 rozhodne nie je nečinnou. Témy organizovaných verejných stretnutí zahŕňajú okrem iného vzťahy medzi národnosťami, problematiku deportácií v 20. storočí, slobodu slova a médií, nášho vzťahu k vojne na Ukrajine a pomoci Ukrajine, spolupráce v oblasti obchodu a priemyslu, občianskej spoločnosti, organizácia umeleckých výstav, atď. Ak sa dá jej program zhrnúť pod jedným heslom, ide o pestovanie komunikácie medzi občanmi, príslušníkmi rôznych štátov a národností prítomných v Karpatskom regióne, medzi rovesníkmi aj generáciami. Nám z redakcie .týždňa bolo cťou spolupracovať s Karpatskou platformou na diskusnom stretnutí v klube Pod lampou s názvom „Keď je vojna pomstou na deťoch“, poriadanému 8. augusta tohto roku po smutnej udalosti júlového bombardovania detskej nemocnice v Kyjeve.

slovensko medzi národmi  

Verejná diskusia mala názov „Nikdy viac je teraz“. Nejde len o minulosť, tobôž o nejakú jej „spracovanú“ či „uzavretú kapitolu“. Reč je o genocíde, prenasledovaní, deportáciách, emigrácii zo Slovenska a neraz tragických príbehoch návratu preživších späť do nedôverujúceho prostredia, ktoré chcelo zabudnúť. 

Slovensko je pre nás spoločné miesto a spoločný čas – dokonca aj tam, kde nás tento priestor a čas delí rôznym spôsobom: aj na obete bezprávia a ich páchateľov, a tiež indiferentne prizerajúcich, ktorí neraz dávajú najavo znechutenosť touto témou s odôvodnením, že sa to všetko pripomínalo až príliš, že už k tomu nie je čo dodať, že máme iné, naliehavejšie starosti, a že „nás“ sa „tamto“ vlastne netýka.

Diskusia, o ktorej je reč však nadovšetko potvrdila, že ide o tématické okruhy, ktoré sa nás nielen týkajú, ale nadobúdajú novú a znepokojivú závažnosť. Nielen exkluzívne na Slovensku: ide o globálne pozorovateľný návrat nenávisti voči Židom aj v spoločnostiach etablovaných západných demokracií. A nejde len o „rasovo“ motivovanú nenávisť. Ide o zášť, ktorá sa napája aj z iných zdrojov, a zasahuje tak ľudové masy ako aj kultúrne elity a štátne reprezentácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite