Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Casus Belli“? Vyrobíme!

.tomáš Zálešák .názory

17. septembra 1939 vtrhla Sovietska armáda do východnej časti Poľska na základe tajného dodatku k nemecko-sovietskemu paktu z 23. augusta.

Tomáš Zálešák

malá rekapitulácia: druhá svetová vojna začala skoro ráno 1. septembra 1939, keď Nemecko zaútočilo na Poľsko. 3. septembra vyhlásili vojnu Nemecku Veľká Británia a Francúzsko, avšak bez schopnosti poskytnúť v danej chvíli skutočnú pomoc poľskému spojencovi. 17. septembra vtrhla do východného Poľska sovietska armáda. V októbri 1939 bolo Poľsko bolo opäť rozdelené medzi okupujúce mocnosti, brutálne podmanené a terorizované. Všetky ďalšie tragické dôsledky: pamätáme si ich? 

Pre sovietsku armádu to bola pre tento raz krátka a veselá vojna. Nemecko vybojovalo podstatnú časť bojov. Ale k ZSSR bolo pripojené územie s plochou 201 015 kilometrov štvorcových a s 13 299 000 obyvateľov viacerých národností. To, že medzi tieto národností patrili o. i. aj Ukrajinci a Bielorusi, bolo súčasťou argumentácie sovietskej reprezentácie, ktorá vyhlasovala ich oslobodenie spod poľskej nadvlády. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite