Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Bez vás sa nepohneme

.štefan Hríb .názory .editoriál

Keď sme pred 20 rokmi zakladali tento časopis, bolo to v čase uzdravovania sa Slovenska z mečiarizmu a v čase reforiem, ktoré zaujali slobodný svet. Nevydržalo to, takže aj ďalších 20 rokov budeme spoločne zápasiť o to isté.

Štefan Hríb

bolo to plodných 20 rokov. V prostredí .týždňa a .pod lampou vznikla silná komunita ľudí, ktorých spája sloboda. A ten sen si spoločne nesieme ďalej napriek chronickým návratom Slovenska k opaku.

V prostredí .týždňa vyrástlo za 20 rokov mnoho novinárov, ktorí neskôr posilnili iné médiá alebo založili nové. Neboli to vždy príjemné rozchody a nie všetko nové sa vydarilo. Ale bolo to plodné.

.týždeň sa tiež stával útočiskom ľudí, ktorým inde, napríklad v STV, bránili v slobodnej tvorbe. Väčšinou išlo o prestupnú stanicu a občas sme narazili na iný svet, ale vnímali sme to ako užitočnú pomoc. 

Celých tých 20 rokov bolo prostredie .týždňa a .pod lampou aktívne v zápase o právny štát, o rešpekt k pravidlám, o zdravú trhovú ekonomiku a o Slovensko ako súčasť slobodného sveta. Tento zápas sa nepodarilo vyhrať, stále znovu sa vraciame k základným sporom a často ich prehrávame. Slovensko je akoby zakliesnené v neslobodnej minulosti. Ale veríme, že samotný ten zápas dal .týždňu a diskusiám .pod lampou zmysel.

Základným znakom .týždňa a .pod lampou je otvorenosť. 20 rokov sme sa snažili byť spoločným priestorom pre liberálov aj konzervatívcov, pre veriacich aj neveriacich, pre Slovákov aj Maďarov, pre tradičnú rodinu aj pre komunitu LGBTI+. Dúfame, že sa nám to aspoň trochu podarilo.

Dnešné Slovensko je znovu pred historickou výzvou. Západné ukotvenie, právny štát aj slobodná ekonomika sú v rozvale. Ich obnovenie bude vyžadovať veľké nasadenie, múdrosť a schopnosť spolupráce. A bude vyžadovať aj existenciu slobodných médií. Sme radi, že na Slovensku existujú Denník N, Sme a Aktuality, a v čase brutálnych útokov vlády pri nich stojíme. Aj vďaka nim je Slovensko ešte stále slobodnejšie ako Maďarsko.

Prostredie .týždňa a komunita .pod lampou sa k svojej zodpovednosti tiež hlásia. V najbližších dňoch a týždňoch vám predstavíme nový spôsob, ktorým vstúpime do ďalších rokov našej spoločnej existencie. Bude to náročné, ale také to bolo vždy.

Naša kampaň sa bude volať Bez vás sa nepohneme. Pozývam vás byť jej súčasťou.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite