Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Pod lampou býva svetlo

.martin Mojžiš .názory .téma

Zastaralé slovenské príslovie vraví, že pod lampou býva najväčšia tma. To bola pravda v časoch petrolejových lámp, ktoré keď človek niesol, tak najväčší tieň bol skutočne pod nimi. Od začiatku 20. storočia však svietime elektrinou, čo okrem iného znamená, že pod lampou je najväčšie svetlo.

Martin Mojžiš

pred natáčaním .pod lampou venovanej dvadsiatim rokom tejto relácie sa ma Jožo Lupták spýtal, ako je možné, že Štefan na začiatku často pôsobí dojmom, že sa na diskusiu vôbec nepripravil, a na konci to vyzerá, že bol predsa len pripravený. Myslím, že odpoveď poznám, takže som ju Jožovi mohol povedať. A zdá sa mi, že sa celkom hodí ako úvod k téme o dvadsiatich rokoch Lampy. Aj keď si nie som celkom istý, či je to pravdivá odpoveď (presnejšie povedané, som si istý, ale to ešte neznamená, že je pravdivá). Takže prísne vzaté, to, čo idem teraz napísať, je moja domnienka. Mohol som si ju, samozrejme, overiť u Štefana, ale keby mi povedal, že to tak nie je, musel by som vymýšľať iný text.

Človeku, ktorý vedie rozhlasové alebo televízne diskusie, sa zvykne hovoriť moderátor. Takéto označenie sa hodí najmä na diskusie prebiehajúce medzi hosťami s často protichodnými názormi, pričom náš človek do debaty príliš nezasahuje. Jeho úlohou je v prípade potreby debatu zmierňovať, a presne to je význam slova moderátor. Celkom iná je úloha človeka, ktorý sám vedie s hosťami diskusiu. Takémuto človeku by sme nemali hovoriť moderátor, skôr by sa hodilo slovo vedúci (tak čo, vedúci, máte tam ešte dáku otázku?). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite