Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už sme všetci progresívci?

.tomáš Zálešák .názory

Niečo sa s nami v tej našej rozdelenej spoločnosti deje. Akýkoľvek opozičný postoj či kritika na adresu dnešnej vládnej koalície sa čoraz viac chápe skrátka: ako postoj „progresívcov“. Zodpovedá to skutočnosti? A komu tento trend prospeje?

Tomáš Zálešák

problém má kontext presahujúci hranice Slovenska. Spomeňme v tejto súvislosti spor v európskom parlamente okolo znenia uznesenia o podpore Ukrajiny pri obrane pred ruskou agresiou. Europoslankyňa Miriam Lexmann (ktorej záslužnú angažovanosť v oblasti ľudských práv nemožno spochybniť) odmietla hlasovať za dokument ako celok s poukázaním na jej bod 15 obsahujúci formuláciu, ktorú pokladá za výzvu na liberalizáciu prístupu k potratom. 

Lexmann za to zožala vlnu kritiky, nielen ľavicovej. Ide nepochybne o záležitosť, v ktorej najbezpečnejšie stanovisko je nezaujať žiadne stanovisko (najmä pre alibistu). Nech by však kritika na adresu Lexmannovej rozhodnutia bola akokoľvek oprávnená, neodprace zo stola otáznik nad oprávnenosťou snáh progresívcov využívať spoločné, široký konsenzus vyžadujúce iniciatívy a deklarácie na presadzovanie vlastných programových bodov a ideologických tém. A podobné strety nepriamo naznačujú aj možnosť ďalšieho rozkolu v európskych stranách napravo od stredu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite