Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Martin Bútora 80

.štefan Hríb .názory .editoriál

Aká je rola jedného človeka pri páde komunizmu? A akú váhu má jeho následné pôsobenie pri vzniku občianskej spoločnosti alebo pri ukotvení Slovenska v slobodnom svete? Príbeh Slovenska na to znovu odpovedá.

Štefan Hríb

martin Bútora tvoril v roku 1989 spolu s Petrom Zajacom a ďalšími ľuďmi Verejnosti proti násiliu dramaturgiu státisícových mítingov, po ktorých komunisti stratili moc. Tento príspevok k slobodnej republike im dodnes nebol odpustený. Mečiarovskí primitívni nacionalisti rovnako ako neskorší smerácki populisti hovorili a dodnes hovoria o zradcoch, a ešte aj od časti opačného tábora sa im dostalo označenia kukuriční partizáni.

Martin Bútora bol do roku 1992 poradcom československého prezidenta Václava Havla. Robil, čo mohol, aby udržal pre Slovensko – teda pre jeho učiteľov, lekárov, vedcov, umelcov, študentov, športovcov a najmä milióny zamestnancov – overené výhody spoločného štátu. Ani toto mu nebolo odpustené, dostal nálepku protislovenského intelektuála, a ešte aj z časti vlastného tábora počúva, že práve ľudia ako on mali prevziať myšlienku samostatnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite