Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Je tu nový mečiarizmus, alebo niečo horšie?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Slovensko po voľbách v roku 1992 a Slovensko po voľbách v roku 2024 sú si v mnohom podobné. Hrubosť v povahe moci, odpor k slobodnému svetu, neúcta k právnemu štátu a jeho inštitúciám sa nápadne podobajú. Alebo je to horšie?

Štefan Hríb

keď HZDS v roku 1992 vyhralo voľby, do verejného priestoru sa okamžite dostali zlostné vládne vyjadrenia a potom aj zlostné vládne činy. Bolo to krátko po historickom vzopätí Československa z roku 1989, takže kontrast novembrového étosu a pána prezidenta Havla na jednej strane a povahy vlády HZDS, SNS, bývalých komunistov s dominantným Vladimírom Mečiarom na strane druhej bol takmer neznesiteľný.

Bola to doba, v ktorej sa po prvýkrát uchytilo vládne urážanie ľudí Novembra, ich označovanie za protislovenské živly, posielanie KDH do minulosti a menšiny za Dunaj, a tiež veta: Ak nás neprijme Západ, obrátime sa na Východ. 

Tieto slová sa rýchlo premenili na činy – tajnou službou bol unesený syn prezidenta, zavraždený dôležitý svedok a zastrašovaní novinári, vláda rozkradla vtedy ešte štátny majetok (čím vznikla vrstva takzvaných oligarchov) a potom zmarila referendum, parlament protiústavne zbavil poslanca mandátu a prijal rozhodnutia, ktorými zničil verejnoprávne médiá a odstavil opozíciu. Následkom bolo vylúčenie Slovenska z prvého kola rozširovania NATO a EÚ, bankrot nášho bankového systému, zadlženie krajiny a jej vnútorné rozdelenie na „my a oni“.

Áno, v mnohom sa to podobá na dnešok. 

Tajnú službu riadi človek, ktorý si nechal stodesať percent na pomstu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite