Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marína Gálisová: Americké (ne)inšpirácie

.marína Gálisová .názory .téma

V prvých hodinách a dňoch po udalosti v Handlovej sa v rozrušených rozhovoroch ľudí na Slovensku ozývala veta: „To už sme ako v Amerike!“ Bol to omyl a od Ameriky máme aj v tomto veľmi ďaleko. Je to ale vždy dobre?

Marína Gálisová

diskutujúci ľudia mali na mysli, že sme sa priblížili k Amerike akýmsi pištoľníckym riešením problémov. Toto nebola pravda. Amerika je v otázke ozbrojovania občanov celkom inde ako my, ale väčšia dostupnosť strelných zbraní tam neznamená väčšiu toleranciu voči atentátom na politikov.

Ale začnime od začiatku. Onen jav, ktorý sa v USA označuje ako gun culture, kultúra formovaná a niekedy až posadnutá zbraňami, u nás nie je. Sám koncept vlastníctva strelných zbraní, aký prevláda v USA, sa u nás chápe zjednodušene, často nesprávne, a hlavne je nám úplne cudzí. Odráža totiž americké chápanie občanmi riadenej spoločnosti, aké tu nemáme. To, že tu nie je také rozšírené vlastníctvo strelných zbraní a gun culture, je dobre. No druhý rozdiel je v tom, čo nasleduje po atentátoch v USA a čo u nás. V úrovni transparentnosti a vyšetrovania, a prijímania zodpovednosti. Tam sa tiež odráža odlišné chápanie občanmi riadenej spoločnosti, ktoré tu tiež nemáme. A to už také dobré nie je.

zbraň ako stavebný prvok občianskej spoločnosti?

Akokoľvek to uchu Európana škrípe, tak zbrane v Amerike nie sú v prvom rade vnímané ako nástroje drsného mačizmu a zla (i keď sa tak často v praxi zneužívajú).

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite