Po hudbou preplnenej noci na festivale All Tommorrow's Parties v anglickom mestečku Minehead a výdatných "Tradiotional English" raňajkách driemem v posteli môjho obľúbeného guest house. Je sobota doobeda, vonku je tak ako v Anglicku začiatkom decembra má byť - teda chladno, vlhko a veterno - a ja v polospánku sledujem vzrušujúcu televíznu šou Saturday Kitchen. Dvaja známi šéfkuchári pripravujú v živom vysielaní fajnové jedlá, popri tom debatujú o kadečom možnom, do toho idú krátke "dokrútky" o anglickom vidieku, juhoafrickom víne, o rugby, či o chove koní.
Jeden z kuchárov pripravuje akúsi rybu. Keď z nej krája filety, povie, že je to "udržateľná ryba" ("sustainable fish"). Keď tento zvláštny (a vzhľadom na to, že nebohú rybu práve krája na kúsky aj trochu nevhodný) výraz viackrát zopakuje, moderátor sa ho spýta, čo tým myslí. Kuchár, ktorý podľa moderátorových slov priletel z Austrálie len kvôli programu Saturday Kitchen odpovie priamo a bez okúňania: "Udržateľná ryba, je ryba s nízkou uhlíkovou stopou.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.