Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pár poznámok k protestu Gorila

.lukáš Krivošík .názory

Z davov protestujúcich proti Gorile zaznievajú aj hlasy o potrebe (polo)priamej demokracie, ktoré by umožnili väčšiu spoluúčasť občanov na správe vecí verejných. Po dlhšej dobe som kvôli tomu nahliadol do našej Ústavy.

Lukáš Krivošík

Hnev z Gorily vyhnal do ulíc rôznorodú zmes ľudí. Sú medzi nimi takí, ktorí chcú predovšetkým vyvinúť tlak na riadne vyšetrenie prípadu a ukázať politikom, že nebudú ďalej tolerovať korupciu. Tento prúd si zaslúži podporu. Realizmus jeho požiadaviek môže totiž naozaj priniesť plody. Nie je vylúčené, že davy ľudí v uliciach boli pár týždňov pred voľbami pre mnohých poslancov dobrým argumentom, aby napokon hlasovali za zrušenie priestupkovej imunity. No v dave sa nájdu aj radikálnejšie hlasy, volajúce po hlbokých systémových zmenách. Revolúcia má nahradiť evolúciu. Zastupiteľská demokracia vraj už dobre nefunguje a treba do nej vniesť prvky tej priamej.

Možnosti sú aj dnes

Mám z tých hlasov zmiešané pocity. Keď nazrieme do Ústavy SR, zistíme, že dáva občanom niekoľko možností ako sa zúčastňovať na verejnom živote:

- V prvom rade, máte slobodu prejavu. Internet a možnosť, aby si každý založil blog a vyjadroval aj svoje politické názory, dali hlas doslova každému a to v rozsahu, ktorý je v dejinách bezprecedentný. Politické strany si dokonca všímajú aj anonymné internetové diskusie, pretože sa z nich všeličo dá vyčítať o náladách verejnosti. Možnosti na slobodný prejav teda existujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite