Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer a KDH. Najlepšia vláda pre Slovensko

.jozef Majchrák .názory

Na úvod chcem povedať, že táto konštelácia nie je v žiadnom prípade mojim vysneným modelom. Pri realistickom pohľade na dnešnú slovenskú politiku mi však nič lepšie nevychádza.

Jozef Majchrák

Netreba asi ani veľmi argumentovať, prečo by takáto dvojkoalícia bola lepšia, ako jednofarebná vláda Smeru. Kresťanskí demokrati by mohli Fica korigovať nielen v ekonomických otázkach, ale zabránili by hegemónii jednej politickej strany v celej sfére riadenia štátu. Od hospodárstva cez sociálnu politiku, políciu až po tajné služby.

Takáto zostava by mala aj najväčšiu šancu uskutočniť niektoré zásadné zmeny v justícií a v prokuratúre. K tým Smer nikdy nedokáže prinútiť opozícia a je málo pravdepodobné, že by ich uskutočnil sám od seba. Dotlačiť ho môže len koaličný partner, ktorý si tieto zmeny stanoví ako podmienku spoločného vládnutia. Takáto koalícia by za istých okolností mohla disponovať aj ústavnou väčšinou, bez ktorej sa zásadnejšia reforma justície a prokuratúry dá urobiť len ťažko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite