Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nespôsobilá

.jaroslav Daniška .názory

Iveta Radičová nemôže byť prezidentkou, nerozumie totiž zahraničnej politike.

V tlačenom .týždni som nedávno napísal článok o tom, prečo si myslím, že sa Radičová nemôže vrátiť do politiky. Reprezentuje totiž rozhádanosť a nestabilitu. Hoci chcela zastupovať niečo medzi liberalizmom Mikloša a socializmom Fica, nedokázala sa presadiť, nedokázala totiž v podstate nič navrhnúť. Keď mala ukázať, že je líder, rezignovane to vzdala. Jednoducho, pani Dubčeková.

K politickému dedičstvu Ivety Radičovej patrí ešte jedna vec, a to je jej zlyhanie v zahraničnej politike.

Radičová mala jeden veľký zahranično-politický moment a to bolo odmietnutie Slovenska zúčastniť sa na záchrane Grécka hneď na začiatku jej vlády. Radičová mala počas prvej návštevy Berlína veľkú chvíľu. Jej vystúpenie malo hlavu a pätu, získala si priazeň médii, nemeckej verejnosti aj pochopenie kancelárky Merkelovej.  

Odvtedy to bolo už iba zlé a horšie.

Najdôležitejšou otázkou našej zahraničnej politiky sú tradične vzťahy s Maďarskom. Viktor Orbán navrhol novú ústavu a netradične poňaté dvojaké občianstvo. Orbán sa pokúsil integrovať našich Maďarov do politického národa ponad hranice, čo je samo o sebe nebezpečné. Vláda Ivety Radičovej na to nedokázala reagovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite