Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mráz na chrbte

.jaroslav Daniška .názory

Viete, čo robia mŕtvi ľudia, keď ich zapálite?

"Hýbu sa. Oni sa hýbu. Ani neviem, prečo vám to hovorím, viete, keď som sa po vojne vrátil domov, zabil som myš a zapálil som ju. Aj ona sa hýbala."

Tie slová hovorí starý muž, Belgičan, ktorý bojoval s nacistami.

A vás mrazí. Strašne mrazí.

Ten Belgičan bojoval v roku 1944 vo Varšave. Potláčal povstanie, a televízny rozhovor s týmto mužom, ktorého našiel redaktor Gazety Wyborczej, si možno pozrieť v jednom z najlepších múzeí sveta. V múzeu Varšavského povstania.

Keď do neho vstúpite, vstúpite do dejín. V momente zabudnete na atmosféru ulice, na to či vonku prší alebo je horúci deň. Prenesiete sa do roku 1944 a prežívate drámu, akú ste doteraz nezažili.

Toto múzeum, dielo Lecha Kaczynského a generácie mladých poľských intelektuálov, je počin. Keď bol Kaczynski primátor Varšavy a rozhodol, že sa postaví múzeum za vyše 600 miliónov korún, zároveň povedal, že zo súkromných zdrojov naň nepôjde ani koruna. To múzeum je totiž dlh mesta voči jeho hrdinom.

Stalo sa. 

Ak pôjdete do Varšavy, vyhraďte si na návštevu niekoľko hodín, alebo sa pripravte, že sa tam budete vracať a stále niečo nové objavovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite