Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Most–Híd vstúpil do vlády

.jozef Majchrák .názory

Člen predsedníctva opozičného Mostu László Nagy sa stal splnomocnencom Ficovej vlády pre menšiny. Prečo?

Jozef Majchrák

Áno, uznávam, titulok je trochu pritiahnutý za vlasy. Na druhej strane, aj samotný premiér počas menovania László Nagya povedal, že jeho kompetencie sú prakticky rovnaké, aké mal bývalý podpredseda vlády pre ľudské páva a menšiny.

Nagy sa tak de facto ocitol v pozícií akéhosi ministra bez kresla a Most tak trochu v postavení Ficovho „tichého“ koaličného partnera. Tento fakt však na celej veci určite nie je tým najzaujímavejším. Dôležitejšie sú motivácie oboch aktérov tohto „dealu“.

V prípade vládnuceho Smeru je to jednoduché. Robert Fico menovaním Nagya zabil naraz dve muchy jednou ranou. To všetko s minimálnymi politickými nákladmi. Vnútropoliticky tým ešte dôraznejšie, ako v prípade nominácií ministrov - nestraníkov Borca a Malatinského, posilnil svoj nový štýl konsenzuálneho vládnutia. A zahraničnopoliticky vyslal neprehliadnuteľné signály nielen do Bruselu, ale aj do Budapešti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite