Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jón Gnarr, primátor Reykjavíku

.juraj Kušnierik .názory

Vo vianočnom .dvojtýždni prinášame okrem iného aj rozhovor s Jónom Gnarrom, primátorom Reykjavíku.

Juraj Kušnierik

V piatok, 2. novembra 2012, bol v Reykjavíku najveternejší deň, aký jeho obyvatelia pamätali. Rýchlosť vetra sa približovala hurikánu, v zátoke Faxaflói boli obrovské vlny, po uliciach sa dalo chodiť len s veľkými ťažkosťami. Reykjavícka radnica, príjemná moderná budova postavená na brehu jazera Tjórnin však v ten deň - podobne ako celý Reykjavík - fungovala ako keby sa nič nedialo. Až na to, že jej hlavný vchod bol zatvorený a jediným spôsobom, ako sa dostať dnu, bol mostík pre peších ponad časť jazera. Ak ste nechceli skončiť v ľadovej vode, museli ste sa pevne držať zábradlia a postupne "prerúčkovať" do budovy.
Ďurovi Kováčikovi a mne sa to podarilo. Išli sme za primátorom Jónom, pretože sme s ním chceli urobiť rozhovor do .týždňa a do našej pripravovanej knihy Reykjavík Revisited. Pravdupovediac, bez rozhovoru s ním sme si našu knihu nevedeli predstaviť.
Jón Gnarr je totiž skutočne "tvárou Reykjavíku". A okrem toho je to aj nesmierne zaujímavý človek. Hoci pre Reykjavíčanov bolo jeho meno dávno známe - roky bol známy ako herec, predtým ako punkový hudobník - my sme ho prvýkrát zaregistrovali až v roku 2009, kedy spolu s niekoľkými islandskými hudobníkmi a umelcami založil Najlepšiu stranu (Besti flokkurin).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite