Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cigánka

.lukáš Krivošík .názory

Pre Rómov príliš biela svojím správaním, pre bielych zase príliš čierna farbou svojej pokožky. Takto nejako by sa dalo jednou vetou vyjadriť životné rozpoloženie Janette Maziniovej, ako o ňom píše vo svojej autobiografickej knihe Cigánka.

Lukáš Krivošík

Obe strany mince

Je dobre, že táto knižka vyšla práve v Evitapresse, ktoré ponúka najmä populárne a široko propagované oddychové čítanie pre ženy. Cigánka je takouto knihou a cez 286 strán autorkinho príbehu čitateľ preletí za pár dní. Maziniová opisuje svoje dospievanie, radosti i strasti vo vzťahoch s mužmi, boj s nevyspytateľnou chorobou, ale aj trampoty s výchovou detí. No Cigánka je zároveň oveľa viac, než len ľudskou výpoveďou o živote jednej modernej slovenskej ženy. Je tiež akousi sociologickou sondou do života ambicióznych a vzdelaných slovenských Rómov.

Samozrejme, prvá vec, ktorá človeku zíde na um, keď v kníhkupectve chytí do rúk túto knihu, je otázka, či nepôjde o ďalšie čiernobiele vyplakávanie o „rasistických gadžoch“ a „diskriminovaných Rómoch“, na aké sme už zvyknutí. Našťastie, nejde o ten prípad. Je pravda, že ako Cigánka, ktorou sa hrdo nazýva, si autorka zažila aj množstvo príkorí, odstrkovania a odmietnutí. Často sa telefonicky uchádza o voľnú pracovnú pozíciu, ktorá je už zázračne obsadená, keď sa pred zamestnávateľom ukáže naživo. Na vysokú školu sa hlási s tým, že možno potom dostane aspoň prácu, na ktorú stačí stredoškolské vzdelanie a tak by sa dalo pokračovať...

Keď sa na Slovensku vo verejnej diskusii tematizuje rasizmus, často sa zaň vydáva neochota majority stýkať sa s tou časťou rómskeho etnika, ktorá sa odmieta prispôsobiť pravidlám väčšinovej spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite