Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Staroba bez detí

.eva Čobejová .názory

Asi pätnásť, možno aj sedemnásť percent dnešných tridsiatničiek ostane bez detí. Hovoríme o Slovensku a o trende, ktorý zaznamenali demografi. Touto témou sme sa zaoberali v najnovšom .týždni. Jednu vec sme však do článku nedali. Nepísali sme o starobe bezdetných.

Eva Čobejová

Je pravdepodobné, že aj tie dnešné tridsiatničky, ktoré sa dobrovoľne či nedobrovoľne vyhnú materstvu, prežijú zaujímavý a zmysluplný život. Svet je dnes plný príležitostí a užívať si ho bez detí je často dokonca príjemnejšie ako s deťmi. Ale aká bude potom staroba? Musí byť smutná a osamelá?

Pri spracúvaní našej témy sme sa dostali k zaujímavej štúdii, ktorú urobila docentka z Univerzity Palackého v Olomouci Dana Sýkorová. Uverejnila ju v českom Sociologickom časopise v roku 2008. Hoci skúmala bezdetných seniorov v moravskosliezskom kraji, jej výskum zrejme do veľkej miery vystihuje aj slovenskú realitu.

Štúdia pripomína, že ešte stále je to tak, že bezdetní ľudia často dostávajú nálepku sebastredných, necitlivých, nezodpovedných či osamelých osôb. Stigmatizovaní sú najmä dobrovoľne bezdetní. Lenže sociológovia roky pripomínajú, že rozdiel medzi dobrovoľnou a nedobrovoľnou bezdetnosťou vôbec nie je taký jasný ani jasne identifikovateľný. Je dobrovoľne bezdetná žena, ktorá si nenašla vhodného partnera? A práve takýchto žien pribúda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite